Стало відомо, які країни найактивніше закуповують українську кукурудзу
Стало відомо, які країни найактивніше закуповують українську кукурудзу

Стало відомо, які країни найактивніше закуповують українську кукурудзу

В Україні активно йде збиральна кампанія кукурудзи. Було зібрано 37% від планових площ. Врожайність випереджає середні багаторічні показники, але все ще відстає від минулорічних позначок та складає 5,16 т/га (5,46 т/га у 2023 р.). Як розповіли  аналітики  «УкрАгроКонсалт», цифри врожайності значно покращились з просуванням збору кукурудзи в більш північні області країни.

Також експерти зазначили, що відсутність дощів дозволила фермерам цього сезону зекономити на сушінні кукурудзи — наразі вологість з полів знаходиться в районі 12-14%, що навіть нижче за вимоги стандарту.

Тим часом експорт кукурудзи в вересні склав 428 тис. т, що нижче, ніж у попередні сезони.

«Це пов’язано в першу чергу з високими перехідними запасами в минулих роках. Якщо подивитися на експорт у вересні до 2022 року, то 428 тис. тонн — практично втричі випереджає середні показники 2017-2021 років, коли у вересні в середньому було експортовано 155 тис. тонн», — зазначили аналітики.

Топ-3 напрямки експорту у вересні стали:

  • Італія;
  • Нідерланди;
  • Греція.

«Країни ЄС активно імпортують українську кукурудзу. За липень-вересень ЄС закупив 5,2 млн тонн кукурудзи старого та нового врожаю і 50% від цього імпорту було саме кукурудзи українського походження. Для порівняння, минулого сезону ЄС імпортував 4,6 млн тонн (46% з України)», — додали в «УкрАгроКонсалт».


Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader