Україна буде на всіх міжнародних майданчиках комунікувати про вбивство Рощиної - депутат
Україна буде на всіх міжнародних майданчиках комунікувати про вбивство Рощиної - депутат

Україна буде на всіх міжнародних майданчиках комунікувати про вбивство Рощиної - депутат

Українська держава буде на всіх міжнародних майданчиках інформувати про випадок вбивства росіянами української журналістки Вікторії Рощиної.

Про це у телеефірі поінформувала народна депутатка, заступниця голови комітету Верховної Ради із питань гуманітарної та інформаційні політки Євгенія Кравчук, передає кореспондент Укрінформу.

«Україна буде на всіх міжнародних майданчиках розповідати про цей випадок, про це фактично вбивство української журналістки. Ми продовжимо, безумовно, у ПАРЄ відповідну адвокаційну роботу і буде окрема резолюція саме про полонених журналістів. І, безумовно, я буду ініціювати як доповідачка по цьому питанню слухання у ПАРЄ, щоб цей жахливий випадок з Вікторією почули абсолютно всі представники — депутати низки країн членів РЄ», - заявила вона.

Відповідаючи на питання щодо повного розслідування справи щодо вбивства Рощиної, нардеп зазначила, що воно може бути тільки тоді, коли Україна отримає тіло журналістки.

Як повідомлялося, Вікторія Рощина зникла безвісти 3 серпня 2023 року під час поїздки на окуповані Росією території. 27 липня 2023 року Рощина вирушила з України до Польщі і мала дістатися окупованих територій на сході України (через РФ) за три дні.

У квітні 2024 року РФ вперше підтвердила, що незаконно утримує її.

10 жовтня голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявив, що батько Рощиної отримав повідомлення про смерть доньки, що сталася 19 вересня.

За офіційною інформацією від російської влади, це сталося у процесі етапування з Таганрога до Москви.

Представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко повідомив, що робота щодо звільнення Рощиної з полону велася, і те, що її переводили з Таганрога до Москви, було етапом підготовки до її звільнення.

У звʼязку з інформацією про смерть журналістки у РФ кримінальне провадження, відкрите за фактом її зникнення, було докваліфіковане – тепер Служба безпеки України розслідуватиме воєнний злочин, поєднаний з умисним убивством.

Нині ще 29 цивільних українських журналістів перебувають в полоні РФ.

Теги за темою
Росія смерть
Джерело матеріала
loader
loader