Індія стала другим постачальником заборонених технологій для Росії
Індія стала другим постачальником заборонених технологій для Росії

Індія стала другим постачальником заборонених технологій для Росії

Індія стала другим постачальником заборонених технологій для Росії

Після Китаю.

Індія вийшла на друге місце серед найбільших постачальниківкритично важливих технологій до Росії, заявили офіційні особи США та Європи, пише Bloomberg. Це свідчить про складність спроб придушити експорт, який підживлює військову машину президента Владіміра Путіна .

Як повідомляють джерела видання, індійський експорт заборонених товарів, таких як мікрочіпи, схеми та верстати, у квітні та травні перевищив 60 мільйонів доларів – збільшившись приблизно вдвічі порівняно з попередніми місяцями цього року, і підскочив до 95 мільйонів доларів у липні. Наразі Індію випереджає лише Китай.

За словами деяких співрозмовників, найбільше союзників України засмучує те, що посланці, які піднімають це питання, не отримують відповідей від індійських колег. Міністерство закордонних справ Індії відмовилося від коментарів, коли його попросили прокоментувати наведену статистику.

За останніми даними, майже п’ята частина чутливих технологій, які потрапляють у російський військово-промисловий комплекс, потрапила туди через Індію, заявили джерела.

Свіжі дані підкреслюють труднощі, з якими зіткнулися США та їхні союзники, намагаючись обмежити здатність Росії воювати в Україні через два з половиною роки після вторгнення військ Путіна. Експорт більшості таких предметів подвійного використання безпосередньо до Росії заборонений, тому Москва купує їх у третіх країнах —  іноді у мимовільних дочірніх компаній західних фірм або мереж посередників.

США та Європейський Союз більшість своїх зусиль зосередили на переліку технологій, які містяться в російській зброї або необхідні для її створення.

Поки союзники працюють над обмеженням деяких із цих маршрутів — наприклад Туреччини та Об’єднаних Арабських Еміратів, які були двома великими перевалочними пунктами — з’являються нові хаби. Серед них, за словами співрозмовників, Індія, Малайзія та Таїланд.

Роль Індії у постачанні таких товарів представляє додаткову проблему, оскільки політики США та ЄС прагнуть підтримувати партнерські відносини з урядом прем’єр-міністра Нарендри Моді, навіть попри те, що він підтримує зв’язки з Путіним. Індія також стала головним покупцем російської нафти, незважаючи на зусилля союзників щодо обмеження продажів.

За словами офіційних осіб, ключовим фактором зміни є величезний запас рупій, який Росія накопичила від таких продажів нафти.

Роль Індії як перевалочного пункту в останні місяці зробила її центром уваги санкційних агенцій Європейського Союзу та США. Офіційні особи з цих країн декілька разів відвідали Делі, намагаючись змусити владу заблокувати поставки, а кілька індійських фірм потрапили під санкції Заходу.

У липні заступник міністра фінансів США Уоллі Адеємо звернувся з листом до представників Конфедерації індійської промисловості, попереджаючи про ризики санкцій, з якими стикаються індійські компанії та банки, які ведуть справи з військово-промисловою базою Росії

Джерело матеріала
loader
loader