Обама під час виступу в одному з “хитких” штатів закликав голосувати за Гарріс і розкритикував Трампа
Обама під час виступу в одному з “хитких” штатів закликав голосувати за Гарріс і розкритикував Трампа

Обама під час виступу в одному з “хитких” штатів закликав голосувати за Гарріс і розкритикував Трампа

Обама під час виступу в одному з “хитких” штатів закликав голосувати за Гарріс і розкритикував Трампа

Залучення Обами до передвиборчої кампанії спрямоване, зокрема, на заохочення молоді до голосування.

Колишній президент США демократ Барак Обама виступив з промовою на підтримку кандидата в президенти від Демократичної партії Камали Гарріс у четвер, 10 жовтня, під час мітингу в Університеті Піттсбурга в “хиткому” штаті Пенсильванія, повідомляє Reuters.

Обама активно підтримує Гарріс відтоді, як президент-демократ Джо Байден вийшов із виборчих перегонів у липні після невдалого виступу на дебатах проти республіканського кандидата Дональда Трампа.

Обама, чий термін перебування в Білому домі закінчився в 2017 році, все ще зберігає популярність серед членів своєї партії.  Мітинг у Пенсильванії є першим з кількох заходів, які Обама планує провести в “хитких” штатах протягом найближчих тижнів.

“Я розумію, чому люди прагнуть змін. Чого я не можу зрозуміти, то це чому хтось може думати, що Дональд Трамп сколихне ситуацію таким чином, що це буде добре для вас, Пенсильваніє”, - сказав Обама, додавши, що Трамп “дбає лише про власне его і гроші”.

Він підкреслив, що Гарріс вірить в американські цінності, протиставивши це навмисним спробам Трампа поширювати неправдиві заяви, в тому числі нещодавно щодо реакції уряду на урагани.

Обама заявив, що вибори стосуються не стільки політики, скільки характеру і цінностей, підкресливши при цьому “конкретні плани” Гарріс щодо житла і податків.

“Камала настільки підготовлена до роботи, наскільки не був підготовлений жоден кандидат у президенти. З Камалою у вас є реальні плани. У Трампа - концепції планів”, - додав він.

Обама також зосередився на виборцях-чоловіках, підтримку яких намагається здобути кампанія Гарріс, заявивши, що деякі з них сприймають агресивну поведінку Трампа як ознаку сили.

“Я тут, щоб сказати вам: справжня сила полягає не в цьому”, - наголосив Обама.

Крім того, колишній президент виступив із закликом до темношкірих виборців, на тлі ознак того, що підтримка Гарріс серед цієї групи може зменшитися. 

Обама - не єдиний колишній американський лідер, якого команда Гарріс залучає до передвиборчої кампанії.

Колишній президент-демократ Білл Клінтон зробить “зупинки” в Джорджії в неділю і понеділок,12-13 жовтня, а потім поїде в Північну Кароліну, намагаючись охопити виборців сільських районів.

Молодь є однією з найважливіших груп виборців, яка, як сподівається кампанія Гарріс, приведе її до перемоги. Однак, згідно з оновленими у вересні даними Центру інформації та досліджень з питань громадянської освіти при Університеті Тафтса, у 34 штатах кількість молодих людей, які зареєструвалися для голосування, знизилася порівняно з чотирма роками тому.

Кількість людей віком від 18 до 29 років, зареєстрованих для голосування у Пенсильванії у вересні, була на 15% меншою, ніж у день виборів у 2020 році, свідчать дані Центру.

Залучення Обами може допомогти мотивувати молодь на фінальній стадії передвиборчої кампанії. Він і його дружина Мішель виступили з промовами на підтримку Гарріс на Національному з'їзді Демократичної партії в серпні, очікується, що колишня перша леді США також продовжить агітацію за кандидата від демократів.

Гарріс була однією з перших, хто підтримав Обаму на президентських виборах 2008 року. Дехто вважає, що Обама допоміг “вивести”  81-річного Байдена з перегонів на тлі того, як занепокоєння демократів щодо віку президента різко зросло після дебатів проти Трампа в червні.

Оскільки у виборчих перегонах Гарріс і Трамп наразі йдуть майже нарівні, як показують опитування, перемога в Пенсильванії може зіграти важливу роль на шляху до Білого дому — штат із 19 голосами Колегії виборщиків вважається ключовим полем битви.

Джерело матеріала
loader