З 1 жовтня в Україні оновили правила продажу автомобілей
З 1 жовтня в Україні оновили правила продажу автомобілей

З 1 жовтня в Україні оновили правила продажу автомобілей

З 1 жовтня в Україні почали діяти деякі зміни в процедурі торгівлі автомобілями. Це через нову постанову, яку схвалив Кабмін.

Тож, щодо податків при продажі автомобіля, то станом на зараз:

  • при продажі першого авто за рік – податку нема;
  • друге авто за рік – 5%;
  • третє і більше авто за рік – 18%.

Також тепер коли особа реалізовує легковий автомобіль (від двох і більше) або вантажний у сервісних центрах МВС України – обов’язковою вимогою є надання довідки про середню вартість або експертну оцінку вартості транспортного засобу. Таким чином, податки сплачуються повною мірою.

Введення довідки про середню вартість або експертну оцінку зроблене для того, щоб продавці автомобілей не ухилялися від сплати податків. 

Приклад навів заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп'ятий. За його словами, якщо фізична особа продає другий у році автомобіль через сервісний центр МВС, то вартість авто оцінюється за офіційною ринковою ціною, наприклад, 450 тисяч гривень, і податок становить 5 %, або 22,5 тисячі гривень. Однак торгові організації часто визначають вартість авто "зі слів продавця", що може значно знижувати податкові виплати. Наприклад, автомобіль преміумкласу може бути оцінений у 15 тисяч гривень, що призводить до податку в 750 гривень. Нещодавно було зареєстровано Tesla Model 3 2022 року за 10 тисяч гривень, тоді як її реальна ринкова вартість перевищує 900 тисяч.

Зазначимо, що середню ринкову вартість із легкістю можна перевірити на сайті Міністерства економіки України.

Джерело матеріала
loader