Апеляційний суд залишив Остапа Стахіва під вартою
Апеляційний суд залишив Остапа Стахіва під вартою

Апеляційний суд залишив Остапа Стахіва під вартою

Його триматимуть під вартою без права внесення застави до 30 листопада.

Львівський апеляційний суд 10 жовтня залишив без змін рішення суду першої інстанції про тримання під вартою без права на заставу псевдоактивіста Остапа Стахіва, якого підозрюють у шахрайстві та поширенні локацій ЗСУ. Про це повідомляє Суспільне.

Прокурор Олег Телефанко під час виступу повідомив, що 21 січня підозрюваний Стахів оприлюднив інформацію про розташування військової частини. На оприлюдненому відео є ознаки, за якими можна визначити локацію. Прокурор наполягав на залишенні запобіжного заходу без змін.

Сам Стахів взяв участь у засіданні онлайн та просив скасувати ухвалу Галицького суду як таку, яка не відповідає чинному законодавству: «Їхнє оце клопотання Служби безпеки України і прокуратури щодо винесення мені запобіжного заходу є необґрунтованим, сфабрикованим і взагалі неналежним».

Його адвокат Микола Кремінець стверджував, що за адресою, яку оприлюднив його підзахисний, ТЦК розташовувався у 2022 році, а зараз його там немає. За словами адвоката, ці доводи не врахували під час засідання у Галицькому районному суді Львова. Інший адвокат Михайло Магарський також просив суд скасувати ухвалу Галицького суду та залишити підозрюваного без запобіжного заходу.

Апеляційний суд постановив залишити рішення Галицького райсуду Львова без змін. Стахова триматимуть під вартою без права внесення застави до 30 листопада.

Перед тим суд уже чотири рази пробував обрати запобіжний захід Остапу Стахіву. Перші два рази Стахів не з'явився на засідання, на третій раз суд оголосив перерву через клопотання підозрюваного про відвід судді.

Як повідомляв «ДМ», 25 вересня СБУ та Нацполіція провели обшуки в Остапа Стахіва та низки його соратників — Дмитра Вратіла, Наталії Реган та співорганізатора псевдожурналістських курсів у Києві Жана Новосельцева. Того ж дня Стахіву оголосили підозру. Йому інкримінують поширення інформації про розташування ЗСУ та шахрайство (ч. 2 ст. 114-2, ч. 1, 2 ст. 190 КК України). За даними правоохоронців, Стахів виманював кошти в людей через онлайн-курси «журналістики» та опублікував розташування працівників ТЦК.

У липні 2023 року Стахів оголосив про відкриття «курсів журналістики». Після завершення 21-денного платного курсу учасникам обіцяли видати посвідчення журналіста міжнародного зразка. Вже цього року в липні Стахів зареєстрував «Львівську професійну спілку журналістів». За тією ж адресою зареєстрована й низка інших організацій Стахіва: ГО «Ідея нації», «Народне телебачення», «Народний журналіст», «Об’єднання правозахисників України» та інші.

Остап Стахів став широко відомим на початку пандемії коронавірусу, коли публічно на своїх сторінках у соцмережах заявляв, що ковіду не існує, а пандемія — це вигадка. Також Стахів поширював різні теорії «всесвітньої змови», організовував пікети проти вакцинації і збирав гроші для своїх акцій, називаючи себе керівником незареєстрованої організації «Права людини».

16 листопада 2021 року СБУ провела обшуки в помешканні Стахіва, пізніше йому повідомили про підозру у вчиненні дій, спрямованих на повалення конституційного ладу та захоплення державної влади. 1 грудня 2021 року Стахів вийшов із СІЗО після внесення застави в майже 1 млн гривень. 

Читайте також:

  • Who is Mr. Стахів? Як дрібний провокатор став лідером антивакцинаторів України
  • Bihus.Info: Відомий раніше як антивакцинатор Остап Стахів та його поплічники засмічують український інформпростір вигідними Кремлю наративами

Фото: Суспільне

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Суд арешт
Джерело матеріала
loader
loader