Достатньо поставити лише одне питання: як самостійно перевірити здоровʼя мозку
Достатньо поставити лише одне питання: як самостійно перевірити здоровʼя мозку

Достатньо поставити лише одне питання: як самостійно перевірити здоровʼя мозку

Часто буває так, що вік, зазначений у документах, і той, на який людина себе почуває, відрізняються. Дослідники помітили, що в середньому люди почуваються на 20% молодшими за свій реальний вік.

Нове дослідження мозку

Втім, це лише середні дані. Дехто відчуває себе старше своїх років, тоді як інші, навпаки, відмовляються приймати дорослі обов'язки. Чаньюнг Чей, нейробіологиня з Сеульського національного університету, цікавилася, чи може суб'єктивне відчуття віку вказувати на біологічне старіння мозку.

Під час дослідження Чей та її колеги за допомогою МРТ сканували мозок 68 учасників середнього віку, аналізуючи об'єм сірої речовини, яка зменшується з часом. Учасників також запитували, наскільки старими вони себе почувають, та проводили когнітивні тести.

Самовідчуття вказує на здоровʼя мозку

Результати показали, що стан мозку можна оцінити на основі суб'єктивного віку людини. За словами Чей, люди, які відчувають себе молодшими, мають структурні характеристики мозку молодої людини. Значущість цього відкриття підтверджується навіть після врахування інших факторів, таких як особистість, стан здоров'я, наявність депресивних симптомів чи когнітивні функції.

Це говорить про те, що не лише погіршення когнітивних функцій може змусити людину відчувати себе старшою. Навпаки, відчуття старості може свідчити про порушення когнітивних функцій.

Чому виник такий звʼязок

За результатами дослідження, питання про суб'єктивний вік є надійним індикатором здоров'я мозку, хоча причини цього зв'язку поки не ясні. Подальші дослідження можуть надати більше відповідей, але вже зараз вчені припускають, що ставлення до життя і старіння має важливе значення для здорового старіння.

Цікаві дані були отримані в дослідженні психолога з Єльського університету Бекки Леві, яке показало, що позитивне ставлення до старіння може збільшити тривалість життя на 7,5 років, що значно перевищує вплив таких факторів, як рівень артеріального тиску чи холестерину.

Позитивне сприйняття власного віку допомагає людям залишатися відкритими та допитливими, знижує рівень стресу та песимізму з часом.

Чей радить тим, хто відчуває себе старшими за свої роки, переглянути свій спосіб життя і звички, які можуть впливати на старіння мозку, і більше дбати про здоров'я мозку. Зокрема це здорове харчування, активний спосіб життя, спілкування з друзями, турботу про психічне здоров'я, нові враження та навчатися нового.

Джерело матеріала
loader