Конституційний суд Грузії не підтримав призупинення дії закону про «іноагентів»
Конституційний суд Грузії не підтримав призупинення дії закону про «іноагентів»

Конституційний суд Грузії не підтримав призупинення дії закону про «іноагентів»

Наразі Конституційний суд частково прийняв позови до розгляду та переходить до їх розгляду по суті.

Конституційний суд Грузії не підтримав призупинення дії закону «Про прозорість іноземного впливу». Про це повідомляє «Ехо Кавказа» з посиланням на відповідне рішення на сайті суду.

Призупинення дії закону підтримали двоє суддів (Георгій Кверенчхіладзе та Теймурас Тушурі), шестеро висловилися проти (Мераб Турава, Ева Гоцирідзе, Георгій Тевдорашвілі, Хвіча Кікілашвілі, Манана Кобахідзе, Василь Роінішвілі). 

Президентка Саломе Зурабішвілі, 121 неурядова організація, а також парламентська опозиція Грузії подали позови до Конституційного суду з вимогою призупинити дію закону про «Про прозорість іноземного впливу». Вони, зокрема, вимагали призупинити дію закону на час розгляду справ. 1 вересня суд завершив триденні слухання у справі, але рішення досі не оголошував.

Суд частково прийняв позови до розгляду та переходить до їх розгляду по суті. Він має визначити, чи суперечить закон про «іноагентів» статтям Конституції про право на недоторканність приватного та сімейного життя, особистого простору і комунікацій (стаття 15); про право на свободу думки, інформації, засобів масової інформації та Інтернету (стаття 17); про свободу об’єднань (стаття 22); про процесуальні права (стаття 31); про інтеграцію в європейські та євроатлантичні структури (стаття 78).

Термін розгляду конституційного позову або подання не повинен перевищувати дев'ять місяців з моменту реєстрації. У дяеких випадках термін розгляду може бути продовжений головою Конституційного суду не більше ніж на два місяці.

1 серпня в Грузії запрацював реєстр профінансованих з-за кордону неурядових організацій (НУО) та медіа, створений на основі закону. 

До 1 січня 2025 року організації також мають надати Мін’юсту декларації про доходи за 2023 рік, а після 1 січня повинні опублікувати дані про джерело та цілі фінансування на 2024 рік.

З початку квітня у Грузії тривали масові протести громадян проти ухвалення закону про «іноагентів». На акціях проти законопроєкту біля будівлі парламенту правоохоронці побили демонстрантів і журналістів. Правоохоронці затримали учасника протестів, блогера Учу Абашидзе. На знак протесту проти дій влади декілька працівників грузинської провладної телекомпанії «Імеді» подали у відставку.

Громадські неурядові організації Грузії заявили, що не дотримуватимуться закону про «іноагентів» та продовжуватимуть протест попри спроби «залякування спецпризначенцями та побиття». Після подолання вето президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, звертаючись до народу, закликала  провести референдум за «європейське майбутнє» чи «російське рабство».

Сполучені Штати Америки ввели візові санкції проти представників урядової партії «Грузинська мрія», відповідальних за запровадження закону та насильницький розгін протестів. Парламентська асамблея Ради Європи та Європейська рада також висловили занепокоєння подіями в Грузії. У липні лідери країн Євросоюзу погодилися призупинити вступ Грузії.

Фото: Конституційний суд Грузії

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Грузія Законодавство
Джерело матеріала