Конституційний суд Грузії не призупинив дію закону про «іноагентів»
Конституційний суд Грузії не призупинив дію закону про «іноагентів»

Конституційний суд Грузії не призупинив дію закону про «іноагентів»

Конституційний суд Грузії не призупинив дію закону «Про прозорість іноземного впливу» (закону про «іноагентів»).

Про це повідомляє Эхо Кавказа із посиланням на рішення суду, передає Укрінформ.

Зазначається, що призупинення дії закону підтримали лише двоє суддів, шестеро виступили проти.

Позови до Конституційного суду подали президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, опозиційні депутати, а також представники неурядових організацій (НУО) та ЗМІ. Вони, зокрема, вимагали призупинити дію закону на час розгляду позовів. 1 вересня суд завершив триденні слухання у справі, проте про рішення досі не оголошував.

Тепер Конституційний суд частково прийняв до розгляду позови та переходить до їх розгляду по суті. Суд повинен визначити, чи суперечить закон про «іноагентів» статтям Конституції: про право на недоторканність особистого та сімейного життя, особистого простору та комунікації (стаття 15); право на свободу думки, інформації, засобів масової інформації та Інтернету (стаття 17); про свободу об'єднання (стаття 22); про процесуальні права (стаття 31); про інтеграцію до європейських та євроатлантичних структур (стаття 78).

Суддя Єва Гоцирідзе виступила проти розгляду позовів по суті щодо їхньої суперечності статті про євроінтеграцію, проте колеги її не підтримали.

Термін розгляду конституційного позову або конституційного подання не повинен перевищувати 9 місяців з моменту реєстрації. В особливих випадках термін розгляду позову продовжують, але не більше ніж на два місяці.

Як повідомляв Укрінформ, 14 травня парламент Грузії у третьому читанні ухвалив закон «Про прозорість іноземного впливу». Документ було ухвалено попри протести та зростання напруженості у країні.

Президентка Саломе Зурабішвілі наклала на нього вето, наголосивши, що закон «повністю повторює дух російського закону», а його зміст є неконституційним. Однак парламент 28 травня подолав президентське вето, остаточно затвердивши закон.

1 серпня у Грузії запрацював реєстр для реєстрації профінансованих з-за кордону неурядових організацій (НУО) та ЗМІ, створений на основі суперечливого закону про «іноагентів».

ЄС та США вважають, що грузинський закон покликаний «змусити замовкнути критичні голоси». На Заході вказують, що він неминуче негативно вплине на майбутні парламентські вибори в Грузії.

Фото: Shutterstock

Теги за темою
Закон Грузія
Джерело матеріала
loader
loader