Глава Міноборони Швеції не виключає можливість нападу РФ для контролю над Балтійським морем
Глава Міноборони Швеції не виключає можливість нападу РФ для контролю над Балтійським морем

Глава Міноборони Швеції не виключає можливість нападу РФ для контролю над Балтійським морем

Глава Міноборони Швеції не виключає можливості нападу РФ для контролю над Балтійським морем

Москва неодноразово погрожувала НАТО.

Москва може напасти на Швецію для отримання контролю над Балтійським морем, заявив у середу, 9 жовтня, міністр оборони країни Пол Йонсон, повідомляє Politico.

“Росія становить загрозу для Швеції, як і для решти країн НАТО. Ми не можемо виключати російського нападу на нашу країну”, - сказав Йонсон в інтерв'ю Rzeczpospolita.

Хоча сили Кремля наразі зосереджені на війні проти України, Москва продемонструвала, що “готова йти на серйозні військові й політичні ризики”, додав міністр. Через російську загрозу Швеція реалізує амбітну програму розширення свого флоту.

“Після початку російського вторгнення в Україну військове й торгове значення Балтійського моря для Кремля ще більше зросло. Тому ми повинні враховувати агресивні наміри Росії у наших військових планах”, - зазначив Йонсон.

Таке попередження перегукується з коментарями головнокомандувача збройних сил Швеції Міхаеля Клессона, який минулого місяця назвав Росію “стратегічно нестабільною” і заявив, що часи зараз більш небезпечні, ніж було під час холодної війни.

Попередник Клессона, Мікаель Бюден, у травні казав, що російський диктатор Владімір Путін “задивляється” на шведський острів Готланд.

“Якщо Росія візьме під контроль і перекриє Балтійське море, це матиме величезний вплив на наше життя - у Швеції та всіх інших країнах, що межують з Балтійським морем. Ми не можемо цього допустити”, - наголосив тоді Бюден.

Швеція подала заявку на вступ до НАТО невдовзі після повномасштабного вторгнення РФ в Україну на початку 2022 року і стала 32-м членом Альянсу.

Росія неодноразово погрожувала НАТО та союзникам Альянсу протягом останніх років. Для прикладу, минулого місяця глава МЗС РФ Сєргєй Лавров заявив, що Кремль “повністю готовий” до війни з арктичними членами НАТО, одним із яких є Швеція.

Джерело матеріала
loader