Редактор WP: Восени 2022-го США оцінювали у 50% ймовірність ядерного удару Росії
Редактор WP: Восени 2022-го США оцінювали у 50% ймовірність ядерного удару Росії

Редактор WP: Восени 2022-го США оцінювали у 50% ймовірність ядерного удару Росії

Американська розвідка у звітах на початку осені 2022 року оцінювала як украй високу ймовірність того, що Росія застосує тактичну ядерну зброю в Україні на тлі невдач на полі бою.

Про це йдеться у книзі War ("Війна") відомого американського журналіста, редактора The Washington Post Боба Вудворда, з якою ознайомилось CNN, повідомляє "Європейська правда".

Як пише Вудворд, адміністрація Джо Байдена на початку вересня 2022 року почала отримувати від розвідки звіти з "глибоко тривожною оцінкою" ймовірності застосування ядерної зброї Путіним.

Там, ідеться у книзі, ішлось про те, що господар Кремля відчайдушно боїться втрат на полі бою і може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні.

Ймовірність такого сценарію зросла з 5%, а потім 10% до 50%.

У відповідь Байден доручив Білому дому зв’язатись із росіянами "всіма каналами" та сказати, "що ми будемо робити у відповідь", пише Вудворд.

Серед іншого, редактор The Washington Post переказує дві розмови глави Пентагону Ллойда Остіна та тодішнього міністра оборони Росії Сергєя Шойгу в жовтні 2022 року.

Під час першої Остін нібито пригрозив Шойгу заходами, після яких Росія була б максимально ізольована на світовій арені: "Якби ви це зробили (ядерний удар.

– Ред.), то всі обмеження, в межах яких ми працюємо в Україні, були б переглянуті".

Коли у відповідь Шойгу сказав, що "не любить, коли мені погрожують", Остін – згідно з книгою Вудворда – відповів: "Пане міністре, я є лідером найпотужнішої армії в історії світу.

Я не погрожую".

Через два дні російська сторона попросила про ще одну розмову, коли вона вкинула фейк про нібито наміри України використати "брудну бомбу".

Остін, як пише Вудворд, прямо сказав, що не вірить у це, і сказав Шойгу: "Не робіть цього".

У відповідь Шойгу сказав: "Зрозумів".

Раніше глава Центрального розвідувального управління Вільям Бернс також визнав, що у 2022 році США вважали реальною загрозу застосування ядерної зброї в Україні, але закликав Захід не боятись ядерних погроз Кремля.

Джерело матеріала
loader