Рак значно молодшає: кого забирає хвороба найчастіше
Рак значно молодшає: кого забирає хвороба найчастіше

Рак значно молодшає: кого забирає хвороба найчастіше

З 1990 до 2019 року глобальна кількість випадків раку серед молодих людей зросла на 79%. Останні дослідження показують, що захворюваність на рак у вікових групах 20, 30 і 40 років, зокрема рак грудей і товстої кишки, продовжує збільшуватись у багатьох країнах світу.

На Конгресі міжнародного союзу з боротьби з раком у вересні 2024 року було представлено нові дані, які свідчать про зростання випадків раку серед молоді у 24 країнах, таких як Велика Британія, США, Франція, Австралія та інші, про це повідомили BBC.

онкологія

Дослідники з Американської онкологічної спільноти та ВООЗ вивчили дані з 50 країн, і виявили, що у 14 з них випадки раку збільшуються саме серед молодих людей, тоді як у старших вікових групах показники залишаються стабільними.

Зокрема, кількість випадків раку грудей щороку зростає на 1%, а серед жінок до 50 років — на 1,4%. Однак, смертність від раку грудей за останні 10 років знизилася на 10%.

Дослідники припускають, що причинами такого зростання можуть бути ожиріння, метаболічний синдром, а також зміни в харчуванні та способі життя, наприклад, вживання великої кількості оброблених продуктів.

Крім того, зміни в якості сну і тривалий вплив штучного освітлення також можуть впливати на підвищення ризику захворювань. Антибіотики та зміни в кишковій флорі теж можуть бути частиною цієї проблеми.

Фахівці вважають, що сукупність різних факторів ризику призводить до зростання кількості випадків раку серед молодих людей. Продовження цих тенденцій може стати серйозною загрозою для систем охорони здоров’я у найближчі роки.

Крім того, Знай.ua повідомляв, може призвести до проблем у інтимному житті: які препарати поставлять хрест на лібідо

Джерело матеріала
loader
loader