Кум Путіна Медведчук може отримати свою колекцію арештованих картин назад – адвокат Юрій Мельник
Кум Путіна Медведчук може отримати свою колекцію арештованих картин назад – адвокат Юрій Мельник

Кум Путіна Медведчук може отримати свою колекцію арештованих картин назад – адвокат Юрій Мельник

Кум Путіна Медведчук може отримати свою колекцію арештованих картин назад – адвокат Юрій Мельник

За оцінкою експертів, більш як половина картин з колекції Медведчука не мають культурної цінності.

Депутати хочуть надати Міністерству культури право призначати експертів для визначення культурної цінності творів мистецтва, які арештували у рамках кримінального провадження, пише юрист громадської ініціативи «Голка» Юрій Мельник.

Законодавча ініціатива на перший погляд пропонує цілком притомний механізм: коли призначені Мінкультом експерти встановлять, що твори мистецтва несуть культурну цінність, їх можна буде передавати музеям, заповідникам, бібліотекам або архівам державної форми власності.

Очільниця АРМА Олена Дума, котра, за словами юриста, лобіювала проєкт закону 11280-1, стверджує, що таким чином цінні експонати будуть збережені для майбутніх поколінь, а кошти від продажу картин, які не мають ознак культурної спадщини, спрямують на потреби Сил оборони України.

«От тільки визначати культурну цінність цього майна будуть не державні кримінальні експерти, а Мінкульт, який для цього «залучає державні установи, заклади культури, інші організації».

Чіткий порядок залучення таких експертів законопроєктом не визначено. Тому постає питання, яку вони будуть нести відповідальність за навмисне знецінення творів мистецтва? У експертів від Мінкульту за таку оцінку відповідальність буде нульова, на відміну від експертів-криміналістів.

Саме тут і є найбільший корупційний ризик. За таких умов легко можна сказати, що якась картина це підробка, або вона не несе у собі жодної цінності», - пише Мельник у колонці для «Главкому».

На наявні ризики вказувало і Головне юридичне управління Верховної Ради.

«Між першим та другим читанням відбулася максимально цинічна історія: на перший погляд, подали білий і пухнастий законопроєкт. Проте на етапі між першим і другим читанням додали корупційних норм, які повернуть в АРМА рейдерські схеми», - заявила у коментарі «Голці» народна депутатка Галина Янченко («Слуга народу»)

Влітку законопроєкт вдалося зняти з розгляду. Однак зараз він знову у порядку денному і готується до фінального голосування на цьому тижні.

Попри те, що нові норми ще не діють, експерти Національного художнього музею України вже оглянули 285 картин з колекції Медведчука. З них менша половина визнана такими, які мають культурну та історичну цінність.

Щодо них буде призупинено запущену АРМА процедуру продажу, картини передадуть до Національного музею України для збереження. А от понад 170 картин, які на думку експертів, не мають культурної та історичної цінності, виставлять на «Прозорро.Продажі».

«Видається доволі дивним, що з-поміж картин Віктора Медведчука, який колекціонував картини, більш ніж половина колекції не несе за собою жодної культурної цінності», - підкреслює юрист.

За його словами, додатковою загрозою є те, що після проведення експерти Мінкульт може видати дозволи на вивезення таких картин за кордон, де вони й можуть повернутися в руки до колишнього власника.

Нагадаємо, що у серпні АРМА отримало незалежну оцінку 20 колекційних годинників, які раніше належали колишньому народному депутату і державному зраднику Віктору Медведчуку. 

Джерело матеріала
loader