Британія закликала розслідувати застосування Росією хімзброї в Україні
Британія закликала розслідувати застосування Росією хімзброї в Україні

Британія закликала розслідувати застосування Росією хімзброї в Україні

Велика Британія закликає Організацію із заборони хімічної зброї розглянути повідомлення про застосування Росією хімічної зброї проти українських військ.

Про це заявила постійна представниця Великої Британії при ОЗХЗ Джоанна Ропер під час 107-ї сесії виконавчої ради організації, передає Укрінформ.

«Ми віддані роботі в межах цієї Ради та інших міжнародних форумів для зменшення загрози міжнародній безпеці, яку становить застосування Росією хімічної зброї. Ми знову звертаємося до Виконавчої ради відповідно до пункту 3 статті IX з проханням допомогти у проясненні повідомлень про те, що російські збройні сили неодноразово порушували Конвенцію про заборону хімічної зброї в Україні», - сказала Ропер.

Вона нагадала про випадки застосування Росією смертельної нервово-паралітичної речовину «Новічок» у Британії у 2018 році та для отруєння опозиціонера Олексія Навального у 2020 році. «І зараз ми є свідками порушення Росією Конвенції про заборону хімічної зброї на лінії фронту в Україні. Росія систематично застосовує хімічну зброю проти українських сил, включаючи численні повідомлення про використання задушливого агента хлорпікрину, з повною зневагою до своїх юридичних і моральних зобов'язань щодо дотримання КЗХЗ», - наголосила британська представниця.

Вона нагадала, що уряд Великої Британії у вівторок оголосив про введення санкцій проти російських військ радіологічного, хімічного і біологічного захисту, їхнього командувача Ігоря Кирилова та 2 підпорядкованих їм лабораторій «за їхню роль у застосуванні Росією хімічної зброї в Україні».

«Ми закликаємо Росію негайно припинити використання цієї жахливої зброї та виконати свої зобов'язання за Конвенцією про заборону хімічної зброї», - підкреслила Ропер.

Як повідомляв Укрінформ, Україна представила Організації із заборони хімічної зброї інформацію про порушення Росією положень Конвенції про заборону хімічної зброї.

Зокрема, у період з 15 лютого 2023 р. по 24 червня 2024 р. зафіксовано та задокументовано 3201 випадок застосування противником боєприпасів, які містять небезпечні хімічні речовини. Всього зафіксовано 1945 випадків звернень військовослужбовців до медичних закладів з симптомами хімічного ураження різних ступенів тяжкості. Також були летальні випадки від гострого отруєння невідомою хімічною речовиною.

Фото: X/JoannaRoperFCDO

Теги за темою
війна
Джерело матеріала