Папа Римський у грудні призначить 21 нового кардинала, серед названих імен - єпарх УГКЦ Микола Бичок
Папа Римський у грудні призначить 21 нового кардинала, серед названих імен - єпарх УГКЦ Микола Бичок

Папа Римський у грудні призначить 21 нового кардинала, серед названих імен - єпарх УГКЦ Микола Бичок

Папа Римський Франциск оголосив у неділю, що 8 грудня він призначить 21 нового кардинала з усього світу. Серед названих Папою імен нових кардиналів - і владика Микола Бичок, єпарх Мельбурнський Української греко-католицької церкви (Австралія).

Як передає Укрінформ, про це понтифік сказав під час щотижневої полудневої молитви з паломниками і туристами на площі Святого Петра у Ватикані, повідомляє Reuters.

Це буде вже десята консисторія, скликана Папою з моменту його обрання 11 років тому.

Нові кардинали будуть вихідцями з різних країн, зокрема, Аргентини, Бразилії, Чилі, Перу, Італії, Великої Британії, Сербії, Японії, Індонезії, Канади, Кот-д'Івуару та Алжиру.

У цьому списку є 20 осіб, які молодші за 80 років і які зможуть голосувати на конклаві з обрання нового Папи Римського після смерті або відставки Франциска.

Лише один із групи вище вікового порогу – 99-річний італійський архієпископ, обраний на знак вдячності за його служіння церкві. Натомість владиці Української греко-католицької церкви Миколі Бичку - лише 44 роки, він стане наймолодшим кардиналом.

Відтак до початку наступного року у Ватикані вже буде 140 кардиналів-виборців, майже 80% з яких обрані Франциском. Церковне право технічно обмежує кількість кардиналів-виборців до 120, але останні Папи часто перевищували це число. Усім кардиналам, незалежно від віку, дозволено брати участь у передконклавних зустрічах, відомих як Генеральні конгрегації, що дає їм можливість висловити свою думку про те, яку людину, на їхню думку, повинні обрати молодші кардинали.

Кардинали посідають друге місце в ієрархії католицької церкви після Папи Римського і є його найближчими радниками.

Як повідомляв Укрінформ, Папа Франциск втрутився в скандал довкола сексуального насильства, до якого вдавалися католицькі священники в Бельгії, пообіцявши допомогу жертвам.

Фото: Getty Images

Джерело матеріала
loader