Повістки вручатимуть "прозоро" – ТЦК зобов’язали до нових правил
Повістки вручатимуть "прозоро" – ТЦК зобов’язали до нових правил

Повістки вручатимуть "прозоро" – ТЦК зобов’язали до нових правил

Міністерство оборони України затвердило нову інструкцію, яка регламентує використання портативних відеореєстраторів під час вручення повісток та перевірки військово-облікових документів представниками ТЦК.

Згідно з наказом Міноборони №532 від 6 серпня 2024 року, що був зареєстрований Міністерством юстиції 16 вересня, уповноважені представники ТЦК тепер зобов’язані вести безперервний відеозапис з моменту початку виконання службових обов’язків і до завершення оповіщення.

Бодікамера, скріншот: YouTube

Ця новація має на меті забезпечити прозорість та контроль за діями представників ТЦК під час виконання ними службових обов'язків. Відеофіксація стане обов’язковою під час кожного вручення повісток. Виключенням з цього правила є лише ті випадки, коли існує загроза фіксації військових об’єктів або інформації з обмеженим доступом, а також у разі виникнення у представників ТЦК особистих обставин (наприклад, під час перерв для харчування або відвідування вбиральні).

Згідно з інструкцією, уповноважені особи ТЦК не мають права:

  • видаляти відеозаписи або змінювати дату та час на пристроях;

  • вимикати портативний відеореєстратор на вимогу сторонніх осіб;

  • використовувати відеореєстратори у випадках, не пов’язаних з виконанням службових обов’язків;

  • передавати записи стороннім особам без дозволу.

У разі втрати або пошкодження відеореєстратора чи карти пам'яті призначається службове розслідування. Також важливо зазначити, що зберігання записів на сервері триватиме 30 днів з моменту їх завантаження. Однак цей термін може бути продовжено у випадках, пов'язаних із розслідуваннями або скаргами на дії представників ТЦК.

Нова інструкція дозволяє передавати відеозаписи на запит органів державної влади, прокуратури, суду, поліції, а також на запит адвокатів. Однак використання відео для публічного розповсюдження в медіа або в інтернеті можливе лише з дозволу керівника ТЦК і за умови дотримання законодавства про захист персональних даних.

Раніше ми розповідали, що"За день виконують норму в 2-3 місяці": ТЦК знайшли "золоту жилу" для мобілізації

Також, у ТЦК облаштують місця для побачень: битва за військовозобов'язаних стане запеклішою

Джерело матеріала
loader
loader