У КМДА заперечують висновки звіту Держаудитслужби щодо переплати у 160 млн за доставку вагонів метро з Польщі
У КМДА заперечують висновки звіту Держаудитслужби щодо переплати у 160 млн за доставку вагонів метро з Польщі

У КМДА заперечують висновки звіту Держаудитслужби щодо переплати у 160 млн за доставку вагонів метро з Польщі

За висновком аудиторів, розрахункова вартість транспортування мала б становити близько 30 млн грн, проте столичному бюджету ця послуга обійшлась у 189,3 млн грн. Але вже 4 жовтня КМДА відкинула звинувачення та назвала результати перевірки фінансової діяльності КП "Київський метрополітен" необ’єктивними.

Щодо суми, яку столична підземка заплатила за доставку подарованих Польщею вагонів, в Держаудитслужбі вважають, що за цю послугу переплачено в 6,3 раза від економічно доцільної суми. За висновками аудиторів, середньоринкова вартість транспортно-експедиторських послуг з організації міжнародного перевезення одного вагону метро з Варшави до Києва складає 0,5 млн грн. Втім, КП "Київський метрополітен" за кожен доставлений вагон заплатив 3,15 млн грн. Загалом за транспортування 60 вагонів сплатили 189,34 млн грн, хоча вартість такої послуги, за підрахунками ДАСУ, мала б становити 30 млн грн. Ця сума - результат досліджень відкритих джерел інформації, зокрема веб-сайтів низки операторів ринку перевезень.

На це у КМДА повідомили, що розрахунок вартості перевезень формувався на основі різних факторів. Зокрема, специфіки вантажу, оскільки довжина одного вагона складає 20 м, технічних вимог до публічних закупівель, маршруту перевезення між країною ЄС та Україною, необхідності страхування вантажу, а також подібного досвіду з перевезення великогабаритних вантажів перевізником.

“Наголошуємо, що перевезення повністю укомплектованих вагонів метрополітену (вага одного близько 31 т) здійснювалось автотранспортом. Це перший подібний досвід із перевезень подібних вантажів. Враховуючи сукупність усіх вимог, була сформована очікувана вартість закупівлі послуг”, - повідомили у КМДА.

Окрім завищеної вартості послуги перевезень у Держаудитслужбі звернули увагу й на компанію, що надала ці послуги. Вона вочевидь була новачком на ринку транспортно-експедиторських послуг, адже впродовж 2022-2023 років нічим подібним не займалася. І транспортировка польських вагонів в Україну стало її першим та єдиним досвідом у цій сфері.

Проте у КМДА зазначають, що компанію-перевізника було обрано відповідно до Закону України "Про публічні закупівлі" на електронній системі закупівель "Прозорро". За висновком Держаудитслужби порушень проведення цієї закупівлі не виявлено. Крім того, компанія відповідала всім вимогам: в неї був потрібний транспорт, платформи з необхідними технічними характеристиками, водії відповідних категорій, супровод вантажу спецтранспортом, погодження маршруту прямування у правоохоронних органах Польщі та України.

Джерело матеріала
loader
loader