За три квартали громадяни подали 1633 скарги на порушення мовного закону
За три квартали громадяни подали 1633 скарги на порушення мовного закону

За три квартали громадяни подали 1633 скарги на порушення мовного закону

Проактивна позиція громадян у захисті державної мови сприяє зменшенню порушень.

Протягом трьох кварталів 2024 року Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови зареєстрував 1633 звернення громадян щодо порушення Закону України «Про функціонування української мови як державної». Це свідчить про активну громадянську позицію українців та їхню увагу до питань захисту державної мови, повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь на фейсбуці.

За словами мовного омбудсмена Тараса Кременя, загальна кількість звернень зменшилася порівняно з аналогічним періодом минулого року, коли їх було зареєстровано 3015. І це свідчить «не про зниження уваги громадян до мовного питання, а про поступове покращення ситуації з дотриманням мовного законодавства».

Звернення на порушення закону про мову, що надійшли до омбудсмена за 9 місяців 2024 року 

Найбільше скарг стосувалися наступних порушень:

  • відсутність української версії сайтів інтернет-магазинів та веб-сайтів  458 звернень;
  • порушення під час безпосереднього обслуговування  272;
  • мови зовнішньої реклами та вивісок  215 звернень;
  • у сфері освіти  118 звернень, зокрема 73  у навчальних закладах, 45  в освіті дорослих;
  • порушень у медичних закладах  96 звернень.

«Особливо хочу відзначити активність громадян у відстоюванні своїх мовних прав в інтернет-просторі, сфері обслуговування та щодо зовнішньої реклами і вивісок. Це ключові напрямки, які потребують нашої постійної уваги та роботи» зазначив Тарас Кремінь.

Секретаріат Уповноваженого також отримав 62 скаргу на порушення у медійній сфері, 46 звернень у сфері транспорту і перевезень, 48  сфери культури, 23  книводинння.

  • Читайте також: Тарас Кремінь: В Україні наразі є велика проблема з дотриманням мовного закону в інтернеті

Найбільше звернень надійшло з Києва – 612 звернень (37% від загальної кількості). За ним у переліку такі області:

  • Одеська 301 звернення;
  • Дніпропетровська 133;
  • Харківська 130;
  • Київська 69;
  • Запорізька 35;
  • Миколаївська  34;
  • Полтавська  28;
  • Львівська  24;
  • Чернігівська 23. Щодо ще 119 звернень не вдалося встановити регіон.

Уповноважений зазначив, що виявлені проблеми з дотриманням мовного законодавства по всій Україні вказують на необхідність посилення роз'яснювальної роботи та контролю за виконанням закону та місцевих мовних програм у регіонах.

«Ми продовжуємо працювати над кожним зверненням, вживаючи всіх необхідних заходів для захисту державної мови та усунення порушень»,  додав він.

Як відомо, 16 липня 2022 року набрали чинності статті 188-52 та 188-53 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якими за порушення вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» порушники можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності із накладенням штрафу в розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 5100 грн) або попередження, якщо порушення вчинене вперше. За повторне протягом року порушення — штраф у розмірі від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500–11 900 грн).

Повідомити про порушення мовного закону можна через електронну форму на сайті Уповноваженого, надіслати листа на електронну скриньку: lyst@mova-ombudsman.gov.ua або за адресою: 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12.

Фото: ілюстративне /  «Шпальта»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Джерело матеріала
loader