Європейська мовна спілка вітає позитивні кроки Польщі у підготовці до підписання Європейського акту про свободу ЗМІ
Європейська мовна спілка вітає позитивні кроки Польщі у підготовці до підписання Європейського акту про свободу ЗМІ

Європейська мовна спілка вітає позитивні кроки Польщі у підготовці до підписання Європейського акту про свободу ЗМІ

EMFA запроваджує нові правила для захисту незалежності ЗМІ в Європейському Союзі та прагне забезпечити легшу роботу медіа за кордоном

Польща робить значний прогрес на шляху до ефективної імплементації Європейського акту про свободу ЗМІ (EMFA), включаючи широкі консультації щодо урядових пропозицій, які можуть покласти край тривожним загрозам незалежності та фінансуванню суспільних ЗМІ. Про це йдеться у повідомленні Європейської мовної спілки (EBU).

У зв'язку із завершенням багатомісячного процесу консультацій у Польщі та початком наступного етапу, EBU зазначила, що пропозиції уряду добре узгоджуються з духом EMFA, а також відповідають стандартам Ради Європи щодо суспільних медіа.

«Коли наприкінці минулого року чиновники ЄС схвалили Угоду, ми розуміли, що державам-членам у певних випадках потрібно буде привести національне законодавство у відповідність до нового тексту. Процес коригування польським урядом свого медіазаконодавства показав нам модель інклюзивного та прозорого підходу.

Продовжуючи стежити за процесом і робити свій внесок у необхідній мірі в найближчі місяці, EBU готова підтримати інші країни у впровадженні цього життєво важливого законодавства для захисту і зміцнення суспільних медіа», — сказав Річард Бернлі, директор з правових питань та політики EBU.

EMFA запроваджує нові правила для захисту незалежності ЗМІ в Європейському Союзі та прагне забезпечити легшу роботу медіа за кордоном. Вони набули чинності в травні 2024 року, а повне їх застосування заплановане на серпень 2025 року.

Як ідеться у повідомленні, EBU особливо вітає положення, що стосуються незалежності польських суспільних медіа. Це відображено в пропозиціях щодо відновлення незалежності медіарегулятора — Національної ради з питань телебачення і радіомовлення  та посилення її ролі у призначенні наглядових рад суспільних медіаорганізацій.

Існують також наполегливі пропозиції щодо прозорих і відкритих процесів підбору та призначення вищого керівництва суспільних ЗМІ.

«Оскільки в деяких державах фінансування використовується як інструмент контролю над суспільними ЗМІ, положення, пов'язані з фінансуванням Telewizja Polska (TVP) і Polskie Radio (PR), мають вирішальне значення для їхньої незалежності. Вони передбачають перегляд моделі фінансування з метою забезпечення передбачуваного джерела та наближення рівня фінансування до стандартів ЄС», — йдеться у повідомленні Європейської мовної спілки.

Польська влада також розглядає можливість створення гарантій того, що фінансування суспільних ЗМІ та його розподіл не залежатиме від політичних чи комерційних інтересів і тиску.

Після завершення початкового етапу консультацій щодо Європейського закону про свободу ЗМІ уряд тепер працюватиме над офіційними кроками щодо внесення змін до польського закону про телерадіомовлення. Очікується, що законодавча пропозиція з'явиться в найближчі місяці.

«Після років невизначеності ми раді бачити цей спільний, відкритий підхід до нашого майбутнього як польського суспільного мовника, який спрямований на захист нашої незалежності та фінансування. Ми сподіваємося на майбутнє TVP і цінуємо внесок Європейської мовної спілки», — сказав Томаш Сигут, генеральний директор Telewizja Polska.

  • Читайте також: Суспільні мовники перед викликом залучення молодої аудиторії: підсумки дискусії на EBU Media Summit

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader