Більше половини компаній не зможуть компенсувати працівникам збільшення військового збору
Більше половини компаній не зможуть компенсувати працівникам збільшення військового збору

Більше половини компаній не зможуть компенсувати працівникам збільшення військового збору

У разі збільшення ставки військового збору до 3-5% більшість компаній не зможуть компенсувати працівникам різницю у недоотриманих доходах.

Про це повідомляє Європейська Бізнес Асоціація за результатами експрес-опитування, проведеного серед компаній – членів ЄБА, передає Укрінформ.

«У випадку підвищення військового збору до 3% або 5% дещо більше половини, а саме 55% учасників опитування, зазначили, що не зможуть компенсувати цю різницю своїм працівникам. Відповідно, це призведе до зниження реального доходу людей», - йдеться в повідомленні.

Так, у випадку зростання військового збору до 3% повністю компенсувати різницю при найближчому перегляді заробітних плат готові 15% компаній, частково – 14%. Інші 7% розглядають варіант повної компенсації за рахунок введення надбавки до кінця року, в якому буде скасовано воєнний стан.

Якщо йдеться про зростання військового збору до 5%, в такому разі повністю готові компенсувати зниження реального доходу працівників дещо менше компаній – 14%, а частково – 13%. І 6% готові повністю компенсувати надбавкою до кінця року, в якому буде скасовано воєнний стан.

Також суттєво вплине на витрати більшості опитаних компаній (58%) ухвалення рішення про підвищення бази нарахування ЄСВ з 15 до 20 розмірів мінімальної заробітної плати, що пропонується в урядовому законопроєкті №12000 про державний бюджет України на 2025 рік.

Загалом збільшення податкового навантаження змусить 56% опитаних компаній скорочувати інші важливі для функціонування компанії витрати. Для 11% компаній таке підвищення може призвести до часткового скорочення виробництва чи бізнесу.

Як повідомлялося, Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував прийняти законопроєкт №11416-д у другому читанні, який пропонує підвищити податки. Зокрема, ним передбачено збільшити ставку військового збору з 1,5% до 5% на доходи фізичних осіб, встановити її у розмірі 1% від доходу для платників єдиного податку ІІІ групи, для ФОПів І, ІІ та IV групи - 10% розміру мінімальної ЗП.

Джерело матеріала
loader
loader