Зарплати жінок і чоловіків в Україні: що відбувається на ринку праці
Зарплати жінок і чоловіків в Україні: що відбувається на ринку праці

Зарплати жінок і чоловіків в Україні: що відбувається на ринку праці

Рівність трудових прав для обох статей закріплена в Україні на законодавчому рівні, хоча на практиці досі діють дискримінаційні норми. До повномасштабного вторгнення РФ, за даними Держстату, різниця в оплаті праці між жінками та чоловіками в Україні становила 18,6% (2021 рік).

"На практиці це означає, що жінкам доводиться працювати більше, щоб отримувати стільки ж, скільки чоловіки – в середньому за життя це 6,5 років додаткової праці", – зазначали в Міністерстві економіки.

Вже під час великої війни рівень працевлаштування жінок зріс порівняно з довоєнними показниками (51% проти 43%), проте гендерний розрив у зарплатах лише загострився.

Середня заробітна плата жінок у 2023 році на загальному рівні становила 69% від рівня оплати праці чоловіків, а у бюджетній сфері – лише 50%. Це дані дослідження Держслужби зайнятості, Федерації роботодавців та Helvetas Swiss Intercooperation.

Водночас автори дослідження зазначають, що таке збільшення розриву зумовлено тим, що у показниках зарплат чоловіків врахований рівень оплати праці військовослужбовців ЗСУ, який є значно вищим за середній.

Стосовно рівня оплати праці, за даними Держстату до повномасштабної війни (2021 рік), найбільший розрив у зарплатах чоловіків і жінок спостерігався у таких сферах діяльності:

промисловість (25%);
фінансова та страхова діяльність (32%);
діяльність у сфері культури та спорту, відпочинку та розваг (34%).

Наразі Україна тримає першість за глобальним показником залучення жінок до професійних і технічних сфер. Водночас лише 15% компаній належать жінкам та лише в 17,7% бізнесів жінки обіймають керівні посади.

Як зазначається у звіті організації UN Women Ukraine за 2023 рік, Україна лідирує за показником залучення дівчат до навчання в закладах середньої та вищої освіти. Але це не дає гарантії, що жінки в обраній сфері не отримуватимуть менше.

У документі йдеться, що гендерний розрив все ще залишається в таких спеціальностях, як педагогіка, ІТ, сільське господарство, медицина, соціальні науки.

Щоб подолати розрив між рівнем оплати праці чоловіків та жінок в Україні, уряд представив Національну стратегію до 2030 року, мета якої – досягти скорочення різниці у зарплатах з довоєнного показника 18,6% до 13,6%.

Стратегія містить набір інструментів для посилення ролі жінок на ринку праці:

запровадження змін у трудовому законодавстві;
реалізація програм для підтримки жіночих бізнесів (грошові гранти);
реалізація програм з професійного навчання та перенавчання українок.

Джерело: РБК-Україна

Джерело матеріала
loader