Водіям скасовують покарання за нетверезу їзду: як виправдовують алкоголь за кермом
Водіям скасовують покарання за нетверезу їзду: як виправдовують алкоголь за кермом

Водіям скасовують покарання за нетверезу їзду: як виправдовують алкоголь за кермом

Водіння у нетверезому стані в Україні залишається одним із найтяжчих порушень Правил дорожнього руху, за яке передбачені суворі покарання. Проте останнім часом спостерігається збільшення випадків, коли суди виправдовують водіїв, у яких виявлено алкоголь у крові. У чому причина такої тенденції і на що спираються суди?

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України №1452 від 09.11.2015, водіння транспортного засобу вважається таким, що здійснюється у стані алкогольного сп’яніння, якщо в крові водія виявлено більше ніж 0,2 проміле алкоголю. Це означає, що будь-яке перевищення цього показника призводить до оформлення поліцією протоколу і подальших адміністративних наслідків, таких як штраф у розмірі 17 000 гривень та позбавлення права керування автомобілем на рік.

Перевірка на алкотестері. Фото: youtube

Однак, ситуація з визначенням алкогольного сп'яніння в Україні не така однозначна через існування міжнародних норм, що суперечать національному законодавству. Україна є учасником Віденської конвенції про дорожній рух, яка була ратифікована у 1968 році. Відповідно до цього документа, який регулює правила дорожнього руху на міжнародному рівні, алкогольним сп’янінням вважається наявність у крові водія не менше 0,5 проміле алкоголю.

Юристи звертають увагу, що апеляційні суди все частіше приймають рішення на користь водіїв, у яких було виявлено до 0,5 проміле алкоголю в організмі. Вони трактують ситуацію відповідно до міжнародних норм, ратифікованих Україною. Віденська конвенція, як акт міжнародного права, має вищу юридичну силу порівняно з національним законодавством.

Таким чином, водії, які мають в крові менше 0,5 проміле, можуть довести в суді, що не перебували у стані алкогольного сп'яніння відповідно до міжнародних норм.

Раніше ми розповідали, що зупинилися та одразу отримали штраф: водіїв попередили про неуважність

Також, втратите права за "бутерброд": які продукти можуть показати проміле на алкотестері навіть у тверезих

Джерело матеріала
loader
loader