Різке зростання кількості випадків домашнього насильства: Генпрокуратора пояснила причину
Різке зростання кількості випадків домашнього насильства: Генпрокуратора пояснила причину

Різке зростання кількості випадків домашнього насильства: Генпрокуратора пояснила причину

Кількість зареєстрованих випадків домашнього насильства в Україні зросла майже на 80% у порівнянні з минулим роком,. Про це в ефірі національного марафону повідомила начальниця відділу протидії домашньому насильству Офісу генерального прокурора Ірина Шурхно.

За її словами, на сьогодні зареєстровано 8185 кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством, постраждало понад п’ять тисяч людей, серед яких більшість – жінки і діти.

Шурхно зазначила, що в умовах війни проблема домашнього насильства може загострюватися, проте зростання кількості звернень свідчить про підвищення довіри людей до правоохоронних органів.

«Правоохоронці активно взаємодіють із державними і комунальними спеціалізованими службами підтримки, а також громадськими організаціями, для надання комплексної допомоги постраждалим: медичної, соціально-психологічної та правової, а також отримання тимчасового притулку в шелтері, кризовій кімнаті чи іншому центрі. Проте часто ті, хто потерпає від домашнього насильства самостійно нівелюють серйозність ситуації. Багато постраждалих продовжують жити з кривдником і не звертаються за допомогою, оскільки вважають насильство особистою проблемою. Проте приховування таких випадків може призвести до серйозніших наслідків», – сказала начальниця відділу протидії домашньому насильству Офісу Генпрокурора. 

До слова, група народних депутатів пропонує встановити відповідальність за сталкінг – злочинне переслідування. Відповідний законопроєкт №12088 з’явився на сайті Верховної Ради. Згідно з пояснювальною запискою, сталкінг – це форма психологічного домашнього насильства, яка виражається у небажаній нав'язливій увазі до людини, тривалому стеженні за постраждалою від домашнього насильства та перебуванні біля місця її проживання.

Джерело матеріала
loader