За два роки Росія спробувала 25 разів відключити українців від світла
За два роки Росія спробувала 25 разів відключити українців від світла

За два роки Росія спробувала 25 разів відключити українців від світла

Російські атаки на енергетику

У 2022 році Росія здійснила 11 масованих ударів, у 2023 – 5, у 2024 – 9, за даними Energy Map.

Зверніть увагу! В загальному по енергетиці України випустили понад 1 400 ракет різних типів та 500 ударних БПЛА.

Найбільше противник застосував саме крилатих ракет – близько 1 200 одиниць, з яких три чверті збило ППО. Ще Україні вдалося знищити близько половини керованих авіаційних ракет, а от зенітні та балістичні ракети зазвичай досягали своїх цілей.

Українське ППО ліквідувало близько 90% БПЛА. Вперше їх почали активно використовувати в жовтні 2022 року, а найбільше їх зафіксували в серпні 2024 року – тоді однією хвилею було випущено 109 БПЛА, з яких 99 не досягли цілі.

Внаслідок окупації та атак протягом 2022-2023 років енергосистема України втратила близько 21 ГВт потужностей. У 2024 році втрати від ракетно-дронової кампанії оцінюються в понад 9 ГВт теплової та гідрогенерації. Окрім генерації, Росія також регулярно завдає ударів по критичним вузлам електромереж, з метою дестабілізувати енергосистему та обмежити можливості передавати електроенергію всередині країни, а також ускладнювати її імпорт. Очевидно, що ворог знову буде завдавати ударів, можливо, навіть ще до початку зими,
– сказала Оксана Зуєва, старша експертка у сфері відкритих даних DiXi Group.

Нещодавні атаки російських військ завдали значної шкоди енергетичній інфраструктурі в Україні, особливо постраждали такі області:

  • Дніпропетровська,
  • Львівська,
  • Вінницька,
  • Запорізька,
  • Івано-Франківська,
  • Київська,
  • Харківська.

Звіти вказують на те, що в цих областях щонайменше 10 з 25 цілеспрямованих атак призвели до значних пошкоджень енергетичних об'єктів.

Теги за темою
Гроші
Джерело матеріала
loader
loader