На українському ринку спостерігається здорожчання дині. Помітний ріст цін можна пояснити п’ятьма факторами. Про це повідомляє Телеграф, пише agronews.ua.
Як зазначила Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції “Шувар” у Львові, одним з факторів, який вплинув на вартість баштанної культури, є завершення сезону. Більшість виробників завершили збір врожаю та реалізацію товару, хоча попит на нього залишається високим.
За її словами, через війну відбулись зміни у регіонах постачання дині, які вплинули на її загальний дефіцит.
“Основні регіони виробництва, такі як південь України, зокрема Херсонська область, постраждали від військових дій та окупації, що значно скоротило врожай і поставки дині. Водночас, інші регіони, такі як Закарпаття або Одеська область, могли частково компенсувати дефіцит, але не в повному обсязі”, — пояснює Попович.
Водночас вона порівнює ціни наразі та торік і дійшла висновку, що значне здорожчання можна пояснити одразу декількома факторами. Зокрема:
- дефіцит на фоні війни, адже основний регіон постачання (частина Херсонської області) була окупована та пошкоджена;
- зростання витрат на логістику;
- загальне здорожчання продуктів через інфляцію.
Наразі на оптовому ринку “Шувар” дині коштують у середньому 50 грн/кг, що на 17,6% вище вартості у такий же період минулого року.
Водночас у “Сільпо” диню можна придбати за 69,0 гривень 1 кілограм. У “EKOMARKET” ціна на товар становить 39,90 гривень за кілограм. А “Novus” пропонує товар за 42,99 гривні 1 кг.