Спілка кінематографістів обурена скороченням державної підтримки кіно і вимагає розблокувати роботу Держкіно
Спілка кінематографістів обурена скороченням державної підтримки кіно і вимагає розблокувати роботу Держкіно

Спілка кінематографістів обурена скороченням державної підтримки кіно і вимагає розблокувати роботу Держкіно

Кінематографісти стверджують: якщо фінансова підтримка кіноіндустрії у держбюджеті не зміниться, то вже у 2026 році українці не матимуть свого кіно.

Національна спілка кінематографістів України обурена скороченням фінансової підтримки української кіноіндустрії з держбюджету і вимагає від уряду якнайшвидше розблокувати роботу Держкіно та за участі кіноспільноти розробити стратегію розвитку кіноіндустрії, забезпечивши сталий розвиток державних та громадських інституцій. Відповідну заяву оприлюднили на фейсбук-сторінці Спілки.

Спілка стверджує, що різке скорочення фінансової підтримки кіноіндустрії, передбачене у проєкті держбюджету на 2025 рік, викликало шок у кіноспільноти. «Шок цілком зрозумілий, адже йдеться про фактичну відмову держави від участі у фінансуванні одного із найефективніших видів ідеологічної та культурної зброї, без якої перемога у війні виглядає проблематично», — йдеться у заяві.

Крім того, Спілка згадує про суттєве зменшення фінансування Українського інституту книги та Українського культурного фонду, «хронічне недофінансування» Національного центру Довженка і «багатолітнє існування без будь-якої фінансової підтримки держави» Національної кіностудії імені Довженка.

«Коли цифри фінансової підтримки у держбюджеті не зміняться, це означатиме, що вже у 2026 році українці не матимуть свого кіно. Не матимуть своєї кінематографічної зброї, а за кордоном таку не виробляють, ніхто не забезпечить нам її «постачання». Так було вже не раз у вітчизняній історії, коли українське кіно доводили до стану нищення. Такий собі кіноцид, цього разу руками людей, що нібито презентують Українську державу», — пишуть автори заяви.

Спілка нагадує, що відмова продукувати власне кіно в Україні вже траплялась у 1990-і та 2000-і роки, коли «кіно російське, де-факто, награвало роль кіно українського». «Коли б не отой період культурного роззброєння, може б і нинішньої війни не було? Примарна «економія» грошей на підтримку культури обертається жахливими втратами, катастрофічними для розвитку нації, самого її буття», — йдеться у заяві.

Спілка нагадує, що Держкіно України, після зняття його колишньої керівниці, досі не отримало нового очільника. Рада з підтримки кінематографії, склад якої переобрано, досі не затверджена Кабінетом Міністрів. Відтак, пише Спілка, робота структури Держкіно паралізована, а передбачені у держбюджеті кошти не мають шансів бути реалізованими.

«Чи не для того, щоби з’явились штучні причини для вже заявленого скорочення бюджетних витрат на кіноіндустрію у 2025 році? Чи не для того, щоби повторити вже пройдене у 1993 році, коли базову державну інституцію було ліквідовано, разом з фінансовою підтримкою кінематографа? Який, у підсумку, на два десятиліття був відкинутий у прірву небуття», — йдеться у заяві.

Тож Спілка кінематографістів вимагає в уряду задля забезпечення фінансування фільмових проєктів в найкоротший термін розблокувати роботу Держкіно — передусім затвердити Раду з підтримки кінематографа та призначити голову Держкіно. А також розробити за участі кіноспільноти стратегію розвитку кіноіндустрії, екранної культури, де, серед іншого, забезпечити сталий розвиток державних та громадських інституцій у сфері кінематографа.

«Україна і українці захищають свою культуру і свою ідентичність, а власне своє право бути в ансамблі світових націй. Це право вони захищають на полі бою, у смертельному протистояння з рашизмом. Не слід забувати про те, за що саме триває війна. Яку неможливо виграти, коли не пам’ятати про те, що ядром нації, її душею і серцем є культура», — підсумовується у заяві.

  • Читайте також: Вершник без голови. Чим сьогодні є Держкіно

Фінансування Держкіно знизилось порівняно з  поточним  роком утричі, Українського інституту книги — більш ніж удвічі, істотного скорочення зазнали Український культурний фонд та Український інститут.

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики вже запропонував збільшити у проєкті бюджету-2025 державну підтримку книговидання та кінематографу, а також діяльність культурних інституцій.

  • Читайте також: Проєкт бюджету на 2025 рік: Які кошти виділені на державні медіа, марафон, Суспільне, кіно, культуру та захист інформаційної безпеки

Фото: creativity.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Кіно українське кіно кіновиробництво
Джерело матеріала
loader
loader