Зеленський обговорив з новим генсеком НАТО Рютте питання далекобійної зброї та членства в Альянсі: перші заяви
Зеленський обговорив з новим генсеком НАТО Рютте питання далекобійної зброї та членства в Альянсі: перші заяви

Зеленський обговорив з новим генсеком НАТО Рютте питання далекобійної зброї та членства в Альянсі: перші заяви

У четвер, 3 жовтня, новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте здійснив свій перший закордонний візит на цій посаді, прибувши до Києва.

Під час візиту Рютте провів переговори з президентом України Володимиром Зеленським. На спільній пресконференції обговорювалися ключові питання співпраці України та НАТО.

Зеленський наголосив на важливості далекобійної зброї для протистояння російській агресії та збереження життів українських військових. "Без далекобійного озброєння ми не можемо протистояти РФ, яка використовує відповідну зброю. Тому ми такі наполегливі", - заявив президент.

Крім того, Зеленський підкреслив, що Україна зосереджена на отриманні запрошення до НАТО. "Україна фокусується на деяких речах. Що стосується НАТО, зараз ми сфокусовані на тому, щоб Україну запросили до Альянсу. Це дуже важливий крок. Це складно досягти. Ми фокусуємося на цьому результаті. Будемо робити все, щоб це отримати", - сказав він.

Другим пріоритетом у відносинах з Альянсом президент назвав зброю, зокрема системи протиповітряної оборони. Зеленський закликав прискорити виконання рішень, ухвалених на саміті НАТО у Вашингтоні щодо поставок систем Patriot і SAMP-T.

Щодо захисту українського неба, Зеленський висловив очікування, що країни Альянсу змінять свою позицію. "Більше рішучості партнерів у нашому регіоні – це те що потрібно щоби покласти край російському терору. Ми будемо і надалі переконувати наших партнерів", - заявив він.

Президент також прокоментував ситуацію у Вугледарі, назвавши вихід українських військ із міста правильним рішенням для збереження життів бійців. "Без відповідної зброї ми не можемо зупинити Російську Федерацію. Тоді, коли вони руйнують позиції наших бійців, треба берегти їхні життя, бо вони важливіші, ніж будь-які забудови", - пояснив Зеленський.

Варто зазначити, що на своїй першій пресконференції як генсек НАТО 1 жовтня Марк Рютте утримався від прогнозів щодо можливих термінів отримання Україною запрошення до вступу в Альянс. Він також зауважив, що рішення про надання дозволу Україні використовувати далекобійну зброю Заходу для ударів по РФ мають ухвалювати союзники, які надають цю зброю.

Теги за темою
Володимир Зеленський
Джерело матеріала
loader
loader