Маск роками таємно фінансував праві рухи, що критикували адміністрацію Байдена – Reuters
Маск роками таємно фінансував праві рухи, що критикували адміністрацію Байдена – Reuters

Маск роками таємно фінансував праві рухи, що критикували адміністрацію Байдена – Reuters

Глава компаній SpaceX, Tesla і власник платформи X мільярдер Ілон Маск останніми роками таємно фінансував консервативну політичну групу – ще до того, як відкрито підтримав переобрання 45-го президента США Дональда Трампа. Про це повідомляє агентство Reuters із посиланням на обізнані джерела.

За словами співрозмовників Reuters, Маск почав перераховувати гроші організації Building America’s Future у 2022 році. Вони повідомили, що пожертвування становили мільйони доларів, і це допомогло групі, яка в соцмережах критикувала адміністрацію Джо Байдена і прогресивні політичні платформи.

Маск і представник Building America’s Future не відповіли на прохання Reuters  про коментар.

Reuters зазначає, що Маск роками «ретельно уникав припущень» про те, що підтримує будь-яку з політичних партій у США. За кілька місяців до того, як оголосити про підтримку Трампа, бізнесмен стверджував у соцмережах, що «не жертвує гроші жодному з кандидатів на посаду президента США».

Таким групам, як Building America’s Future, не дозволено фінансувати політичні кампанії кандитатів у президенти, але вони можуть підтримувати політичні цілі. Зазвичай як республіканці, так і демократи використовують їх, щоб приховувати фінансові витоки кампаній впливу, йдеться в матеріалі.

За офіційними даними, у 2022 році, коли Маск почав робити пожертви, доходи групи зросли до приблизно $53 млн порівняно з приблизно $11 млн у 2021 році. Невідомо, чи продовжує мільярдер фінансувати організацію і яку суму становлять його пожертви загалом.

Building America’s Future поширювала антиімміграційні ролики, стверджуючи, що опонентка Трампа на майбутніх виборах Камала Гарріс «очолила вторгнення» мігрантів у США з боку кордону з Мексикою, а також запустила рекламну кампанію з метою підірвати підтримку Гарріс темношкірими.

Reuters пише, що погляди Маска в останні роки «змістилися вправо». Він заявляв, що голосував за кандидатів від Демократичної партії, включно з Байденом і Гілларі Клінтон, але став затятим критиком нинішньої адміністрації президента через те, що там, за його словами, «холодно» поставилися до Tesla і SpaceX. У своєму профілі в X Маск також поширював неправдиві теорії змови про єврейський народ, іммігрантів та«громадянську війну», що нібито насувається на Британію.

Дональд Трамп на початку вересня заявив, що в разі перемоги на виборах у листопаді 2024 року створить комісію з підвищення ефективності уряду, яку очолить Ілон Маск.

Джерело матеріала
loader