Україна у Гаазі: Трибунал повинен зобов'язати РФ демонтувати Керченський міст
Україна у Гаазі: Трибунал повинен зобов'язати РФ демонтувати Керченський міст

Україна у Гаазі: Трибунал повинен зобов'язати РФ демонтувати Керченський міст

Трибунал повинен зобов'язати Росію демонтувати Керченський міст – це єдиний спосіб відновити прохід для суден усіх країн.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, про це сказала у заключному виступі заступник Агента України Оксана Золотарьова на усних слуханнях в Арбітражному трибуналі у справі щодо прав прибережної держави в Чорному і Азовському морях та Керченській протоці (Україна проти РФ).

“Трибунал повинен зобов'язати Росію демонтувати та прибрати так званий “Керченський міст”. Демонтаж мосту є єдиним способом відновити прохід для суден усіх країн, які використовували протоку в минулому, і суден, які будуть використовувати протоку в майбутньому. Росія незаконно побудувала цей міст, і тепер вона має його прибрати, щоб забезпечити прохід через Керченську протоку відповідно до міжнародного права. Росія повинна зробити це відповідно до інших зобов'язань UNCLOS щодо захисту морського навколишнього середовища та підводної культурної спадщини”, - сказала вона.

Золотарьова також наголосила, що ратифікувавши Конвенцію, Росія погодилася дотримуватися норм морського права.

“Як показали останні два тижні, Росія порушила це зобов’язання заради власних інтересів, ігноруючи свої міжнародно-правові зобов’язання щодо поваги до свободи судноплавства, захисту морського довкілля та збереження підводної культурної спадщини. Як зазначив мій колега, посол Кориневич (Антон Кориневич, Посол з особливих доручень МЗС України та агент України в Міжнародному суді ООН – ред.), на початку слухань: “Росія незаконно бере те, що хоче, переписує міжнародне право на свій смак, а потім вимагає, щоб трибунали, подібні до цього, визнавали все, що вона каже”. Ми просимо цей Трибунал сказати Росії, що “досить”. Ми просимо вас втілити задум Конвенції з морського права. Ми просимо вас дотримуватися правових норм Світового океану, розроблених для захисту спільних інтересів усього людства”, - сказала вона.

Вона також наголосила, що недостатньо сказати Росії, що вона порушує міжнародне право. Необхідно наказати Росії надати гарантії, що вона не повторить своїх порушень у майбутньому. Необхідно наказати Росії припинити свою протиправну поведінку. Росія повинна отримати наказ прибрати наслідки своїх незаконних дій, звільнивши та анулювавши свою реєстрацію українських бурових установок, які вона незаконно захопила та чий прапор змінила. Необхідно наказати Росії провести відповідні дослідження щодо впливу російських будівельних проектів у Керченській протоці на морське навколишнє середовище. Також необхідно наказати Росії вжити заходів для усунення екологічної шкоди, заподіяної цими проектами, і для вивчення триваючих ризиків завдання екологічної шкоди.

Як повідомляв Укрінформ, 23 вересня у Гаазі розпочалися слухання по суті за позовом України проти РФ про порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року. Слухання триватимуть по 5 жовтня.

У травні 2017 року відбулося перше засідання трибуналу за Конвенцією з морського права ООН, в межах якого створено арбітраж для розгляду спору України проти РФ. Меморандум, тобто пакет доказів того, що Росія порушує суверенні права України в Чорному та Азовському морях та в Керченській протоці, було подано до Постійної палати третейського суду в Гаазі 19 лютого 2018 року. Росія подала до Міжнародного трибуналу свої заперечення щодо юрисдикції цієї інституції розглядати позов України проти РФ.

Джерело матеріала
loader