Єврокомісія подає позов до Суду ЄС проти Угорщини через закон про “захист суверенітету”
Єврокомісія подає позов до Суду ЄС проти Угорщини через закон про “захист суверенітету”

Єврокомісія подає позов до Суду ЄС проти Угорщини через закон про “захист суверенітету”

Єврокомісія подає позов до Суду ЄС проти Угорщини через закон про “захист суверенітету”

За словами ЄК, цей закон порушує демократичні цінності й фундаментальні права, які передбачає законодавство ЄС.

Єврокомісія подає на Угорщину до Суду ЄС через закон Будапешта про “захист суверенітету”, який, зокрема, дозволяє державним органам розслідувати діяльність організацій, що фінансуються з-за кордону. Про це виконавча влада ЄС оголосила в четвер, 3 жовтня, повідомляє Euractiv.

Єврокомісія заявляє, що закон, прийнятий у грудні 2023 року, порушує права на недоторканність приватного життя, свободу слова, свободу зібрань та презумпцію невинуватості, серед інших проблем.

Згідно з угорським законодавством, створюється окремий орган для вивчення та моніторингу ризиків іноземного втручання. За заборонене іноземне фінансування партій або груп, що беруть участь у виборах, передбачено покарання у вигляді позбавлення волі. Брюссель заявляє, що повноваження цього органу є дуже широкими, особливо коли йдеться про доступ до інформації.

“Розслідування можуть стосуватися широкого кола осіб та організацій, включаючи організації громадянського суспільства, засоби масової інформації та журналістів”, - йдеться в заяві Єврокомісії.

Процедура оскарження Єврокомісією національних законів, які, на її думку, порушують законодавство ЄС, завжди починається зі складних бюрократичних перемовин між Брюсселем і відповідним урядом. Переговори зазвичай вирішують суперечки до того, як вони потрапляють до суду.

Такі справи досить поширені, настільки, що ЄК публікує повідомлення про низку подібних випадків “великими партіями” щомісяця. Але якщо Єврокомісія вважає, що її занепокоєння ігноруються, вона може врешті-решт подати скаргу до Суду ЄС, який є найвищою судовою інстанцією Союзу.

Якщо Суд ЄС визнає, що Будапешт порушив законодавство ЄС, то може накласти штраф. У червні Суд уже оштрафував Угорщину за її поводження з мігрантами та шукачами притулку.

ЄК ще 7 лютого надіслала Будапешту офіційне повідомлення про початок юридичної процедури через цей закон, наголосивши, що він порушує демократичні цінності та фундаментальні права, які передбачає законодавство ЄС.

Влада Угорщини називає закон необхідним для захисту від іноземного політичного втручання. Втім, критики угорського прем'єра Віктора Орбана попереджають, що створення "офісу захисту суверенітету" в Угорщині є частиною ширших спроб уряду придушити інакомислення.

Джерело матеріала
loader