Сибіга у Варшаві обговорив питання ексгумації жертв Волинської трагедії
Сибіга у Варшаві обговорив питання ексгумації жертв Волинської трагедії

Сибіга у Варшаві обговорив питання ексгумації жертв Волинської трагедії

Україна і Польща обговорили технічні кроки для розв’язання проблеми ексгумації загиблих під час Волинської трагедії. Про це повідомив міністр закордонних справ Андрій Сибіга за підсумками одноденного візиту до Польщі.

Очільник зовнішньополітичного відомства поінформував, що у фокусі всіх розмов з польською стороною були протидія російській агресії, Формула миру та План перемоги, військова допомога, підтримка енергетики та економіки. Сибіга зазначив, що поза увагою не залишилися також складні питання двосторонніх відносин, зокрема чутливі теми минулого.

- Обговорили конкретні технічні, а не політичні кроки, щоб нарешті вирішити питання ексгумацій, яке вже довгий час отруює наш політичний діалог. Не повинно бути жодних політичних перешкод. Приємно відзначити, що маємо порозуміння та бажання рухатися вперед в конструктивному руслі. Минуле, яким би воно складним не було, не може ставити під загрозу сучасну протидію спільним викликам і майбутнє в євроатлантичній сімʼї. Переконаний, що це наше спільне розуміння з польською стороною, - написав він.

  • 30 вересня заступник міністра закордонних справ Польщі Владислав Бартошевський заявив, що вирішення питання ексгумації тіл загиблих під час Волинської трагедії є однією із умов вступу України до ЄС. 
  • 14 травня 2023 року президент Володимир Зеленський обговорив питання ексгумації із прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким під час зустрічі у Берліні. Польща вимагала від України проведення цих ексгумацій або права на проведення їх якнайшвидше. За словами Моравецького, Володимир Зеленський нібито позитивно відреагував на ці вимоги.
     
Теги за темою
Польша МЗС України
Джерело матеріала
loader
loader