Cтриманість Заходу «запрошує» Кремль до ескалації - глава розвідки Естонії
Cтриманість Заходу «запрошує» Кремль до ескалації - глава розвідки Естонії

Cтриманість Заходу «запрошує» Кремль до ескалації - глава розвідки Естонії

Глава Департаменту зовнішньої розвідки Естонії Каупо Розін вважає, що нерішучість країн НАТО спонукає Росію до подальшої ескалації у відносинах із Заходом.

Таку думку він висловив в інтерв'ю DW, передає Укрінформ.

На думку керівника естонської розвідки, Володимир Путін сумнівається в тому, що РФ на сьогодні готова до прямого зіткнення з НАТО. Однак Розін вважає, що РФ може розв'язати глобальний збройний конфлікт, якщо Путін зрозуміє, що він «зможе вийти неушкодженим із подібної ситуації, що йому це зійде з рук».

У доповіді розвідувального відомства, опублікованій у лютому 2024 року, зазначалося, що РФ готується до воєнної конфронтації із Заходом, і це може статися протягом найближчих десяти років.

Розін вважає, що необхідно враховувати низку факторів. «Перше велике питання – чим закінчиться конфлікт в Україні? І від цього залежатиме подальший шлях Росії, яка є агресором у цьому випадку», – упевнений начальник естонської розвідки.

За його словами, Захід має бути зацікавлений у тому, щоб РФ вийшла з війни проти України ослабленою, з безліччю внутрішніх проблем. «Я думаю, що Путін не переживе поразки Росії», – наголосив Розін.

Другий визначальний чинник - час, який знадобиться росіянам на відновлення війська чи створення нових збройних сил. На переконання Розіна, РФ не зможе відновити нинішній рівень втрат у живій силі та техніці протягом найближчих років.

Розін також зазначив, що РФ уже тривалий час влаштовує диверсії не тільки в Естонії, а й в інших країнах Європи з метою дестабілізації. При цьому Росія сподівається, що у НАТО це не розглядатимуть як привід задіяти п'яту статтю Статуту Альянсу, згідно з якою напад на одного учасника НАТО спричиняє відповідь усіх держав-членів блоку.

Водночас Розін підтримав позицію президента Естонії Алара Каріса, який критикує країни НАТО через заборону Україні на удари вглиб території Росії нібито через побоювання ескалації. У цьому зв'язку глава розвідки зазначив, що РФ намагається просувати серед західних політиків кілька ідей. «Перша полягає в тому, що конфлікт має відбуватися лише на території жертви, а агресор, з якихось причин, повинен залишатися недоторканним», – зазначив він.

Друга ідея – це те, що Росія нібито не може програти. «Це неправильно: Росія програла кілька воєн у своїй історії», – нагадав Розін.

На його переконання, російські політики і пропагандисти намагаються посіяти страх і нерішучість у країнах НАТО. При цьому «видима слабкість Заходу - запрошення до подальшої ескалації з російського боку», упевнений Розін.

«Я переконаний, що нинішній російський режим має бути переможений стратегічно. Тому що навіть якщо Путін частково досягне успіху в досягненні своїх цілей, ми вважаємо, він буде продовжувати. Тож війна в Україні не буде закінчена в середньостроковій перспективі, навіть якщо в якийсь момент ми отримаємо заморожений конфлікт або щось на кшталт цього», - вважає глава естонської розвідки.

Він підкреслив: «Якщо ми говоримо про довгострокове врегулювання конфлікту, я не бачу для нас іншого варіанту, окрім як зробити так, щоб зрештою перемогли українці. І думаю, що насправді це можна зробити».

Як повідомляв Укрінформ, у червні Естонія оголосила про новий пакет військової допомоги для України, до якого увійшли зенітно-ракетні комплекси малого радіуса дії Mistral та боєприпаси до них.

Фото: Priit Mürk/ERR

Теги за темою
Україна Росія війна НАТО
Джерело матеріала
loader
loader