Чому на літніх людей вакцини діють гірше
Чому на літніх людей вакцини діють гірше

Чому на літніх людей вакцини діють гірше

Науковці ретельно аналізують наслідки вакцинації проти різноманітних захворювань. Нові дослідження показали, що вакцинація проти правця може захистити від хвороби Паркінсона, пише Science Advances.

Нове дослідження вакцинації

Вчені з різних університетів Німеччини та Португалії визначили молекули, що впливають на реакцію літніх людей на вакцину проти грипу. У дослідженні взяли участь 234 особи літнього віку, які пройшли через вакцинацію проти грипу.

Ми виявили кілька важливих молекул, що корелюють із позитивною імунною відповіддю після вакцинації. Однак у пацієнтів з неадекватною відповіддю ці молекули були відсутніми або їх було мало,
– зазначила провідна авторка дослідження професорка Янг Лі.

Чому вакцинація гірше працює у літніх людей

У людей, які не відреагували на щеплення, було виявлено підвищену кількість імунних клітин специфічного типу – так званих натуральних кілерів, а також збільшений рівень інтерлейкіну-15, що може вказувати на наявність у цих людей хронічних запальних процесів і слабку імунну відповідь на вакцину від грипу.

Інтерлейкін-15 може бути ключовим біомаркером для прогнозування неефективності імунної відповіді, і потенційно рівні цієї речовини можуть коригуватися ліками перед вакцинацією для покращення реакції імунної системи, однак такий підхід ще потрібно розробити.

Дослідники також визначили, що у людей, у яких вакцина виявилася малоефективною, у крові було значно менше довголанцюгових жирних кислот, які могли б допомогти у розвитку сильної імунної відповіді.

Джерело матеріала