У Данії виявлено 50 поховань епохи вікінгів
У Данії виявлено 50 поховань епохи вікінгів

У Данії виявлено 50 поховань епохи вікінгів

Надзвичайне поховання вікінгів із майже повними скелетами приблизно 50 людей було розкопано в Данії під час підготовки до прокладання електричних кабелів. Відкриття були зроблені поблизу села Осум на острові Фюн протягом останніх шести місяців археологами з музею Оденсе, йдеться в повідомленні.

Знахідка будь-яких людських останків епохи вікінгів (з 793 по 1066 рік нашої ери) трапляється рідко, частково через те, що скандинавські ґрунти кислі й погано зберігають кістки. Тож знахідка 50 поховань цього часу є винятковою.

«Дійсно незвично знайти стільки добре збережених скелетів одночасно з тими, що були знайдені в Осумі», — сказав у заяві Майкл Борре Лундо, археолог, який працював на розкопках і куратор музею Оденсе. «Це відкриття пропонує надзвичайні можливості для проведення широкого спектра наукових аналізів, які можуть розкрити більше про загальний стан здоров’я, дієту та походження похованих».

«Аналіз може навіть виявити, чи були поховані вікінги пов’язані між собою, що було б особливо важливим, оскільки це ніколи не досліджувалося в подібних могилах», – додав він.

Могили вікінгів

Могили епохи вікінгів поблизу Осума датуються 900-ми роками, можливо, до того часу, коли датський король Горм «Старий» і королева Тіра правили з сусіднього міста Ютландія Єллінг. Історики розходяться в думках щодо того, де правив Горм, але загальновизнано, що центральний острів Фюн був частиною його королівства. На думку археологів, нові знахідки свідчать про важливість регіону в той час.

Ґорм і Тіра були батьками Гаральда Блютуза, який став королем після смерті Ґорма приблизно в 958 році, і на честь якого названо стандарт бездротової мережі. Харальд стверджував, що навернув датчан до християнства. Але староскандинавським богам — таким як Тор, Одін і Фрейр — поклонялися в королівстві вікінгів, яким правили Горм і Тіра.

Заможні мертві

Багато людей, похованих в Осумі, були заможними, свідчать їхні могильні речі. Наприклад, на одній могилі зображено жінку, поховану в характерному ліжку, схожому на колиску, у возі вікінгів.

«Жінка була похована у вагоні, в якому вона, ймовірно, їхала», — сказав Борре Лундьо. «Їй подарували гарне намисто зі скляних намистин, залізний ключ, ніж із рукояткою зі срібною ниткою і, що особливо важливо, маленький осколок скла, який, можливо, служив амулетом».

За його словами, у могилі також була гарно прикрашена дерев’яна скриня, вміст якої досі невідомий.

В іншій могилі — трилопатева пряжка з бронзи, а також червона скляна намистина, повішана на шию померлого; залізний ніж; і маленький шматочок гірського кришталю.

«Гірський кришталь не зустрічається в природі в Данії, він, ймовірно, був імпортований з Норвегії», — сказав Борре Лунде. «Кілька предметів із багатьох могил в Осумі вказують на те, що поховані вікінги були пов’язані з міжнародними торговельними мережами, які розвинулися в епоху вікінгів».

Джерело матеріала
loader
loader