5 хвилин – 4 тисячі: допомога з ТЦК обійдеться значно дорожче
5 хвилин – 4 тисячі: допомога з ТЦК обійдеться значно дорожче

5 хвилин – 4 тисячі: допомога з ТЦК обійдеться значно дорожче

В Україні зростає попит серед чоловічого населення на послуги юристів з питань пов'язаних із мобілізацією та інших "контактів" із ТЦК. Багато адвокатів, а також юридичні компанії підняли ціни на послуги у кілька разів.

Про це стало відомо завдяки інформації одного із українських телеканалів.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Приблизні ціни:

• Коротка 5-хвилинна телефонна консультація сьогодні коштує від 1 тисячі грн, а детальніша – від 4 тисяч грн.

• Підтримка юриста в отриманні відстрочки від мобілізації чи оскарженні ВВК коштуватиме в середньому 10-15 тисяч грн.

• Найбільші витрати передбачаються на виїзд та супровід адвоката до ТЦК – від 18 до 35 тисяч гривень.

• Ще один популярний напрямок – оскарження штрафів. Діапазон цін значно варіюється і залежить від багатьох факторів. У середньому – від 4 до 25 тисяч грн.

Візит до ТЦК, скріншот: Facebook

Пропозиція - попит

Масові штрафи від ТЦК, оскарження результатів ВЛК, оформлення відстрочок та бронювання — далеко не вичерпний перелік послуг, за якими українці звертаються до юристів. Але зростання попиту спровокувало зростання вартості послуг по ринку.

За інформацією журналістів, за коротку, 5 хвилинну телефонну консультацію юридичні компанії сьогодні просять від 1 тис. грн, більш докладна консультація обійдеться вже від 4 тис. грн. Підтримка юриста в отриманні відстрочки від мобілізації чи оскарження ВЛК коштуватиме у середньому 10-15 тис. грн.

А найдорожче коштує виїзд та супровід адвоката до ТЦК — 18-35 тис. грн. Якщо потрібна юридична допомога в отриманні гарантованих державою виплат у зв'язку зі смертю військовослужбовця або після поранень, то поширеною практикою серед юридичних компаній сьогодні стало стягнення певного відсотка з таких виплат. У таких випадках гонорари компаніям можуть обчислюватись десятками, а то й сотнями тисяч гривень.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Ще один популярний сьогодні напрямок – це оскарження штрафів.

У цьому питанні розкид цін дуже великий. Залежно від різних факторів компанії просять від 4 до 25 тис. грн. за ведення справи. Найпоширеніша ціна складає половина суми штрафу або 8 тис. грн.

Як зазначає юрист Микола Гольбін, ціноутворення у таких справах залежить від багатьох факторів. У тому числі обставин, кваліфікації, бажання адвоката займатися вашою справою та терміновістю.

"Наприклад, якщо ви отримали штраф у розмірі 17 тис. грн і звертаєтесь до адвоката. У такому разі ви заплатите від 4 до 8 тис. грн. Також впливатиме адвокат бути присутнім у суді або бере участь дистанційно. коли сума вже подвоїлася, відкрито виконавче провадження та заарештовані кошти, то готуйтеся до того, що сума винагороди може дуже зрости. Це може бути або погодинна оплата, або від 12 до 25 тис. грн. на умовах оплати після перемоги у суді", - каже юрист.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Чи можна стягнути витрати на юристів у суді?

Як показує судова практика, якщо справа в суді виграти вдається, тобто всі шанси стягнути з ТЦК витрати, витрачені на юридичну допомогу.

Так, наприклад, у серпні цього року одесит виграв справу у Приморському суді про відміну штрафу за ухилення від мобілізації у розмірі 17 тис. грн. Більше того, суд ухвалив ТЦК відшкодувати вартість правової допомоги адвоката у розмірі 49,1 тис. грн. І таких прецедентів чимало.

Але також слід пам'ятати, що українські суди часто знижують суму компенсації за юридичну допомогу, посилаючись на необґрунтованість вартості наданих послуг.

А от щодо перспективності таких справ, то як показує статистика, за 3 літні місяці з моменту введення в дію нових норм щодо правил військового обліку та їх порушення в українських судах розглянули щонайменше 34 справи з вимогою українців оскаржити штрафи від ТЦК.

У більшості випадків суди ухвалили рішення на користь позивачів та скасували штрафи.

"З 34 справ штрафи від ТЦК скасували у 30 випадках, що становить понад 88%. Тільки у чотирьох справах суди відмовили громадянам та залишили штрафи в силі", - підрахували в OpenDataBot.

Раніше повідомлялося, штрафи від ТЦК стануть масовими: скільки чоловіків опиняться у зоні ризику.

Також, жодної силової "бусифікації": ТЦК окреслили чіткі правила.

Джерело матеріала
loader