Про це кореспонденту Укрінформу на місці події розповів співорганізатор благодійної акції, директор КП «Дім Воїна» Микола Крошний.
«Наш захід має благодійну мету. Кухар нам готує бограч, а ще борщ, реберця, печену картоплю. Скуштувати усе можна за будь-який донат на підтримку для ЗСУ», - зазначив Крошний.
Сам він ще торік був на фронті. Воював з 2022 року у складі 72 механізованої бригади імені Чорних Запорожців. З побратимами тримали оборону на Донецькому напрямку. Зазначає, що там йому найбільше смакували українські вареники, їх привозили на передову залитими у смальці, і воїни розігрівали смаколики на маленьких плиточках.
«Коли ти за 1300 км від рідного дому їси той вареник і знаєш, що він не купований, а його зліпили люди на заході України, які з турботою думають про тебе… От це для мене було найсмачніше у світі», - зауважив Крошний.
Нині приготування бограчу в Івано-Франківську довірили фаховому кухарю Ігорю Семчуку. Він опанував секрети цієї страви від угорця в Ужгороді.
«Найважливіше у бограчі – це готувати його на копченому салі. Смажимо три види м’яса, даємо багато овочів, копченої паприки, угорських спецій. Аби отримати українсько-угорський бограч, треба дочекатись завершення приготування, бо саме наприкінці можна спостерігати наш секрет», - запевняє кухар.
Співорганізаторами благодійної акції виступили БФ «Поранені СОС».
Відомо, що КП «Дім Воїна» працює в Івано-Франківську майже рік. Тут допомагають ветеранам, родинам поранених та загиблих. Від початку року «Дім Воїна» отримав близько 6 тисяч звернень.
Як повідомляв Укрінформ, у Миколаєві День захисників та захисниць відзначили фестивалем з козацькими іграми та регатою.