Україна й Чехія викрили злочинців, які ошукали громадян ЄС на 56 мільйонів
Україна й Чехія викрили злочинців, які ошукали громадян ЄС на 56 мільйонів

Україна й Чехія викрили злочинців, які ошукали громадян ЄС на 56 мільйонів

Правоохоронні органи України та Чеської Республіки за підтримки Євроюсту припинили діяльність міжнародної злочинної організації, яка спеціалізувалася на шахрайському заволодінні коштами громадян ЄС.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора України.

Для викриття і документування протиправної діяльності в рамках міжнародної співпраці була створена спільна слідча група.

За даними слідства, оборудку у 2023 році організував громадянин України. До неї він залучив жителів кількох регіонів України та іноземців, які володіли чеською й іншими мовами для спілкування з потерпілими.

Представники колцентрів телефонували їм під виглядом працівників банку і повідомляли про злам банківських рахунків.

Вони пропонували тимчасово переказати кошти на інші "безпечні рахунки" або придбати криптовалюту за вигідним курсом. Під час дзвінків використовували так звану заміну телефонного номера. У такий спосіб у потерпілих складалося враження, що їм телефонують зі служби підтримки банку.

Члени спільної слідчої групи задокументували обставини шахрайського заволодіння коштами більше 100 громадян Чехії на загальну суму понад 30 млн чеських крон, що еквівалентно майже 56 млн грн.

За результатами комплексу заходів правоохоронці затримали трьох іноземців – членів злочинної організації, яких розшукували чеські компетентні органи через міжнародні канали Інтерполу.

Відео: Національна поліція України

Під час обшуків на території Кіровоградської, Дніпропетровської та Київської областей були вилучені мобільні телефони, комп’ютерна техніка, електронні носії інформації, банківські картки та інші речові докази, зокрема готівка в сумі понад 68 тис. доларів, а також євро і гривні, якими заволоділи учасники злочинної організації.

Проводяться подальші слідчі (розшукові) дії з метою встановлення обставин вчинення злочинів. За їх результатами вирішуватиметься питання щодо повідомлення усім причетним про підозру.

Трьох затриманих іноземних громадян, які вчиняли кримінальні правопорушення на території України, видали на запит компетентних органів Чеської Республіки у порядку екстрадиції.

У викритті міжнародної злочинної організації брали участь прокурори Офісу генпрокурора спільно зі слідчими Головного слідчого управління Нацполіції України та працівниками Департаменту карного розшуку НПУ.

Як повідомляв Укрінформ, правоохоронці з України, Румунії і Молдови припинили діяльність мережі міжнародних шахрайських колцентрів.

Теги за темою
Україна Європа Чехія
Джерело матеріала
loader