Один із екскерівників ДПЗКУ отримав 10 років ув’язнення за незаконні схеми продажу зерна
Один із екскерівників ДПЗКУ отримав 10 років ув’язнення за незаконні схеми продажу зерна

Один із екскерівників ДПЗКУ отримав 10 років ув’язнення за незаконні схеми продажу зерна

Один із екскерівників ДПЗКУ отримав 10 років ув’язнення за незаконні схеми продажу зерна - Фото 1

Вирок може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 30 днів.

Вищий антикорупційний суд засудив до 10 років позбавлення волі одного з колишніх керівників ПАТ “Державна продовольча зернова корпорація” за незаконні оборудки з продажу зерна.

Про це повідомило Національне антикорупційне бюро.

“1 жовтня 2024 р. Вищий антикорупційний суд погодився з позицією прокурора САП та оголосив вирок, яким визнав винуватим одного з колишніх керівників ПАТ “Державна продовольча зернова корпорація” (ДПЗКУ) у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 368, ч. 2 ст. 364 КК України”, – ідеться в повідомленні.

За інформацією НАБУ, за сукупністю злочинів суд призначив екскерівнику покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади строком на три роки, штрафом у розмірі 17 тис. грн і конфіскацією всього належного йому за правом власності майна.

Обвинуваченого взяли під варту в залі суду.

Крім цього суд частково задовольнив позов ДПЗКУ до обвинуваченого на суму понад 45 млн грн.

У НАБУ нагадали, що екскерівник корпорації у 2014 році разом з іншими посадовцями реалізував схему, за якою зерно, яке належало ДПЗКУ, продавали за заниженими цінами одному з міжнародних зернотрейдерів через низку приватних компаній-посередників, підконтрольних посадовим особам ДПЗКУ та згаданому зернотрейдеру.

Зерно, придбане за заниженими цінами, міжнародний зернотрейдер продавав за ринковими цінами, а різниця у вартості мала надійти на рахунки однієї з компаній-посередників, підконтрольних обвинуваченим.

Згідно з контрактами, постачання зерна відбувалося на умовах післяплати, що не відповідало встановленим ринковим правилам і наражало державне підприємство на ризик неотримання коштів за свою продукцію.

ПАТ “ДПЗКУ” не отримало більшої частини коштів за продане зерно й зазнало збитків на суму понад $60 млн.

Вирок може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 30 днів із дня його оголошення шляхом подання апеляційної скарги до Апеляційної палати ВАКС.

  • У жовтні 2021 року колишній директор Партизанського елеватора Володимир Деркач став першим засудженим Вищим антикорупційним судом за угодою з реальним позбавленням волі. Саме завдяки угоді про визнання винуватості директорові філії АТ “ДПЗКУ” призначили покарання, вдвічі менше за максимальне. За даними обвинувачення, впродовж листопада – грудня 2019 року директор філії АТ “ДПЗКУ”, зловживаючи службовим становищем, без дозволу власника, організував відвантаження зерна для реалізації комерційним структурам. Таким чином посадовець заволодів зерном загальною вартістю майже 15 млн грн, яке належало ДПЗКУ.
  • У березні минулого року з Литви в Україну екстрадували ексголову правління  ДПЗКУ. Його підозрюють у причетності до завдання понад 60 млн доларів збитків підприємству.
Tweet
Джерело матеріала
loader
loader