У Литві починається кампанія проти вербування громадян спецслужбами РФ
У Литві починається кампанія проти вербування громадян спецслужбами РФ

У Литві починається кампанія проти вербування громадян спецслужбами РФ

У Литві розпочинається нова кампанія боротьби з вербуванням з метою протидії зростаючій розвідувальній активності спецслужб недружніх держав.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

Саму ж кампанію ініціює Департамент державної безпеки Литви (ДДБ).

«Для кампанії «Це може бути твоя історія» було створено три відеоісторії, що ґрунтуються на реальних фактах з історій вербування. Це спрямовано на привернення уваги громадськості до того, що ці історії можуть стати історією будь-якого громадянина Литви, оскільки кожен із нас є потенційною мішенню для ворожих спецслужб», – зазначили у відомстві.

За даними ДДБ, останнім часом найактивнішу розвідку у Литві ведуть російські спецслужби.

Агресивність, масштаби діяльності та рівень загрози від спецслужб цієї країни – найвищі з часів відновлення незалежності Литви.

Проте подібні операції з вербування у Литві організують також білоруські та китайські спецслужби.

«Росія більше не задовольняється інформаційними атаками чи пропагандистськими кампаніями, а проводить агресивні розвідувальні операції на Заході, такі як диверсії, вандалізм та кібератаки. Метою подібних операцій є вербування осіб у нашій державі. Останнім часом для цієї мети активно використовуються соціальні мережі, де шукають осіб, згодних співпрацювати з ворожими службами через ідеологічні переконання чи бажання легко та швидко заробити», – зазначили у ДДБ.

Наголошується, що об'єктами операції вербування зазвичай стають держслужбовці, співробітники правоохоронних органів, військовослужбовці, бізнесмени, політики та журналісти, які в силу своїх обов'язків можуть мати інформацію, що цікавить, або необхідні контакти.

У відомстві також попереджають, що спецслужбам потрібні й інші особи, які зможуть стежити за військовими, енергетичними чи іншими стратегічно важливими об'єктами, розповсюджувати пропагандистську інформацію у соціальних мережах, проводити диверсії, здійснювати акти вандалізму чи співпрацювати з іншими завербованими агентами.

Як повідомляв Укрінформ, росіяни активізували колцентри для поширення дезінформації та спроб вербування українців для здійснення підпалів автомобілів військовослужбовців за завданням спецслужб РФ.

Теги за темою
Литва
Джерело матеріала
loader