Християни святкують Покрову Пресвятої Богородиці – основні правила та заборони
Християни святкують Покрову Пресвятої Богородиці – основні правила та заборони

Християни святкують Покрову Пресвятої Богородиці – основні правила та заборони

У вівторок, 1 жовтня, православні віряни святкують Покрову Пресвятої Богородиці  за новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейшла у 2023 році.  Раніше свято Покрови відзначали 14 жовтня, але після календарної реформи воно святкується 1 жовтня. Це свято традиційно поєднане з Днем захисників України, адже Діва Марія завжди вважалася покровителькою всіх, хто обороняє свою Батьківщину.

Свято Покрови бере свій початок із X століття, після хрещення Київської Русі. За легендою, під час нападу на місто віруючі молилися у Влахернському храмі, прохаючи Богородицю про захист. Вона з’явилася й накрила всіх своїм покровом, захистивши від ворогів. Це і стало основою для святкування Покрови.

Що можна і не можна робити на Покрову

Традиції святкування залишаються незмінними. Віряни повинні піти до церкви і попросити у Богородиці захисту, зцілення та благополуччя для сім'ї. Однак на свято є й певні заборони:

  • не можна сваритися та пліткувати;
  • не можна давати обіцянки, які не зможете виконати;
  • не можна відмовляти у допомозі;
  • заборонено займатися важкою працею та рукоділлям.

 У цей день важливо не впадати у відчай і не скаржитися на труднощі. Краще висловити подяку Богородиці за те, що маєте, навчитися приймати відсутність деяких речей, але радіти тому, що вже здобули.

  • 1 жовтня, о 9:00 в Україні пройдехвилина мовчання у День захисників і захисниць України. Столиця приєднається до нього, зупинивши рух на Хрещатику й Майдані Незалежності. 
  • Раніше журналіст Коротко про детально писав про історію свята Покрова. 
Джерело матеріала
loader