Псевдоактивісту Стахіву знову не обрали запобіжний захід
Псевдоактивісту Стахіву знову не обрали запобіжний захід

Псевдоактивісту Стахіву знову не обрали запобіжний захід

Скандальному активісту Остапу Стахіву, якого підозрюють у незаконному поширенні локацій ЗСУ та шахрайстві, втретє не обрали запобіжний захід.

Про це із зали суду повідомляє кореспондентка hromadske.

Згідно з положенням про безплатну правову допомогу, Стахіву призначили адвоката — Володимира Яцишина. Однак підозрюваний відмовився від нього, сам адвокат також оголосив відмову від захисту Стахіва, оскільки він має двох адвокатів. 

На суд 30 вересня Остап Стахів прийшов зі своїми прихильниками, разом вони цькували журналістів, які також прийшли на засідання. Стахів показував своє псевдопосвідчення журналіста та порівняв себе з дисидентами.

«Хмара, Калинець, Стус. Це були політично переслідувані вʼязні… Вони (правоохоронці — ред.) прийшли до мене до хати, щоб вручити дві підозри. Це брехуни й обманники. До мене приходить помста за те, що вони програли мені справу в Києво-Печерському суді. Це помста за те, що я говорю правду», — заявляв Стахів.

Один із представників захисту, Михайло Магарський, який разом з підозрюваним не прийшов на два попередні засідання, подав клопотання про ознайомлення з матеріалами засідань. Суддя Віктор Романюк задовольнив його й оголосив перерву на 20 хвилин для ознайомлення сторони захисту.

Після цього Стахів подав заяву про відвід суді та в судовому засіданні оголосили перерву.

Нагадаємо, про підозру Стахіву повідомили 25 вересня. Того самого дня Галицький районний суд Львова проводив судове засідання про обрання йому запобіжного заходу, але сам Стахів на нього не з’явився. Тож засідання перенесли на 27-ме. Однак 27 вересня він також не з’явився в суді.  

У чому підозрюють Стахіва?

За даними слідства, у січні 2024 року він під час етеру розповсюдив інформацію про розташування особового складу одного з відділів ТЦК Рівненщини з можливістю їхньої ідентифікації на місцевості.

А до цього публікував оголошення у Facebook про нібито проведення курсів-інтенсивів із журналістської та правозахисної діяльності, після проходження яких учасники начебто мали отримати посвідчення журналіста від імені його газети та заснованої ним громадської організації.

Ціна таких курсів становила 7000 гривень із людини. Проте медіа на той час не пройшло державну реєстрацію у встановленому законодавством порядку, а потерпілі отримали фіктивні посвідчення журналіста.

Стахіву повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 114-2 — несанкціоноване поширення інформації про розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану;
  • ч. 1 і ч. 2 ст. 190 — шахрайство.

У 2021 році Служба безпеки України вже проводила обшуки у Стахіва. Тоді йому оголосили підозру в намаганні скинути конституційний лад. У спецслужбі тоді заявляли, що заблокували «деструктивну діяльність антиукраїнської мережі, яка під антивакцинаторськими гаслами намагалася дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в державі». СБУ наголошувала, що їхні дії координували російські куратори.

Зрештою, Стахіву та ще одному фігурантові провадження, громадянину рф, повідомили про підозру за ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України. За це загрожує до 10 років тюрми. Наразі за цією справою триває суд.

Джерело матеріала
loader