Польська опозиція може висунути кандидатом в президенти молодого опонента Дуди
Польська опозиція може висунути кандидатом в президенти молодого опонента Дуди

Польська опозиція може висунути кандидатом в президенти молодого опонента Дуди

Польська опозиція може висунути кандидатом в президенти молодого опонента Дуди

Чаша терезів схиляється у бік молодшого претендента, але все може змінитися в момент

Президентські вибори у Польщі відбудуться наступного року. Але вже зараз партії починають визначатися із кандидатами на пост глави держави. І деякі прізвища вже названо. Принаймні опозицією.

За неофіційною інформацією, яка обговорюється в кулуарах, кандидатом від опозиції може стати президент Інституту національної пам'яті доктор Кароль Навроцький, який нині найближчий до президента партії "Право і справедливість" (ПіС) Ярослава Качиньського. І він сьогодні найближчий до висування, хоча жодних рішень поки що не прийнято.

Про можливу кандидатуру на пост президента Польщі повідомило видання Rzeczpospolitа.

Навроцький належить до групи молодших кандидатів. У своїх виступах у ЗМІ Навроцький не приховує, що був би готовий балотуватися, якби влада так вирішила. Той факт, що Навроцький нині близький до висування своєї кандидатури, не означає, що він зрештою стане кандидатом, але «невидимі праймеріз», які постійно проводяться в Польщі, підігріваються офіційними заявами Ярослава Качинського про те, яким має бути кандидат. у президенти, включаючи заяву про те, що він має бути «молодим і вражаючим».

Нині сформувалися дві основні групи потенційних кандидатів. До "молодших" належать Навроцький, євродепутат Тобіас Бохенський та депутат Марчін Пшидач. До другої групи належать політики зі стажем, такі як Маріуш Блащак та Матеуш Моравецький. Але внутрішньопартійні тенденції вказують на те, що перевага надається молодшому кандидату.

Втім, навіть після оголошення кандидата навесні можуть відбутися зміни. 

Нагадаємо, польський президент Анджей Дуда постане перед судом через свої висловлювання з приводу глядачів фільму Агнешки Голланд "Зелений кордон".Центр моніторингу расистської та ксенофобської поведінки подав позов проти Дуди, звинувачуючи його у образі польських громадян. Президент заявив, що "у кінотеатрі сидять лише свині", коментуючи фільм, який розповідає про труднощі мігрантів із Близького Сходу та Африки на польсько-білоруському кордоні. Прем'єра фільму викликала значний резонанс через критику дій польських прикордонників.

Джерело матеріала