Пекін заявляє, що американська зброя не зупинить Китай від протидії незалежності Тайваню
Пекін заявляє, що американська зброя не зупинить Китай від протидії незалежності Тайваню

Пекін заявляє, що американська зброя не зупинить Китай від протидії незалежності Тайваню

Речник зовнішньополітичного відомства КНР Лінь Цзянь заявив, що скільки б зброї Сполучені Штати не передали Тайваню, Китай продовжуватиме протистояти незалежності острова.

Про це дипломат сказав під час брифінгу, коментуючи рішення Вашингтона надати Тайваню пакет військової допомоги на $567 мільйонів, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Сепаратизм незалежності Тайваню є глухим кутом, і те, що роблять Сполучені Штати, аби допомогти силам незалежності острова, озброївши Тайвань, матиме лише зворотний ефект», - заявив Лінь.

Він традиційно звинуватив тайванську адміністрацію на чолі з президентом Лай Чінте і США у створенні загроз миру й стабільності у Тайванській протоці та статус-кво у відносинах між материком і островом.

«Незалежно від того, скільки зброї США нададуть регіону Тайвань, наша тверда воля протистояти незалежності Тайваню та захищати національний суверенітет і територіальну цілісність Китаю ніколи не ослабне», - підкреслив дипломат.

Він також закликавши американську сторону дотримуватися принципу одного Китаю та припинити озброювати Тайвань у будь-якій формі.

Попри те, що Тайвань ніколи не входив до складу КНР і з 1949 року управляється власною демократично обраною адміністрацією, комуністична влада Китаю вважає острів власною бунтівною провінцією, над якою потрібно встановити контроль Пекіна.

Для «возз’єднання» острова з материком Китай погрожує застосувати армію і щодня направляє до Тайваню бойові кораблі та літаки, демонструючи власну силу й намагаючись залякати жителів острова.

США, як і переважна більшість країн, дотримуються принципу одного Китаю і не мають дипломатичних відносин із Тайванем, але підтримують неофіційні зв’язки з островом і надають Тайбею зброю та іншу військову допомогу, необхідну для посилення його здатності протистояти імовірному нападу Китаю.

Як повідомляв Укрінформ, президент США Джо Байден розпорядився виділити $567 млн ​​на постачання озброєнь та військових послуг Тайваню, що є найбільшим в історії пакетом військової допомоги острову від Сполучених Штатів.

Фото: Getty Images

Теги за темою
США Китай Зброя
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader