У МЗС Польщі заявили, що Україна не вступить в ЄС без ексгумації жертв Волинської трагедії
У МЗС Польщі заявили, що Україна не вступить в ЄС без ексгумації жертв Волинської трагедії

У МЗС Польщі заявили, що Україна не вступить в ЄС без ексгумації жертв Волинської трагедії

Вирішення питання ексгумації тіл загиблих під час Волинської трагедії є однією із умов вступу України до ЄС. Про це заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Владислав Бартошевський сказав в етері телеканалу Polsat News.

- Першим розділом переговорів щодо вступу України до ЄС буде верховенство права та система правосуддя. У рамках цього, безперечно, обговорюватиметься питання ексгумації. Якщо цей розділ не буде закрито, Україна не просунеться в наступних розділах, - сказав він.

За словами Бартошевського, Польща не шантажує Україну, а лиш хоче добитися гідного поховання своїх предків.

- Ми не шантажуємо Україну, ми просто говоримо, що вони повинні поводитися згідно з європейськими правилами. Я думаю, що ми нарешті домовимося з цього приводу. Ми не хочемо помсти, ми не вимагаємо покарання, ми просто хочемо гідного поховання наших предків, – додав він.

  • Проблеми з ексгумацією поляків в Україні виникли у 2017 році, коли київська влада заборонила пошук та ексгумацію останків польських жертв війни та конфліктів. Це було зроблено у відповідь на незаконне знесення пам'ятника УПА на цвинтарі у Грушовичах Підкарпатського воєводства Польщі.

  • Пошукові роботи у Львові відновили у листопаді 2019 року. Українська сторона після видачі наступних дозволів зайнялася відновленням опоганеної у січні 2020 року могили воїнів УПА у Монастирі. Знищену надгробну плиту тоді відновили, але без списку імен воїнів УПА, які загинули у боях із радянським НКВС.

  • 14 травня 2023 року президент ВолодимирЗеленський обговорив питання ексгумації із прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким під час зустрічі у Берліні. Польща вимагала від України проведення цих ексгумацій або права на проведення їх якнайшвидше. За словами Моравецького, Володимир Зеленський нібито позитивно відреагував на ці вимоги.

 

 

 

Теги за темою
Євросоюз Польша
Джерело матеріала
loader