Польща підніме питання Волинської трагедії на переговорах щодо вступу України до ЄС
Польща підніме питання Волинської трагедії на переговорах щодо вступу України до ЄС

Польща підніме питання Волинської трагедії на переговорах щодо вступу України до ЄС

Польща має намір підняти питання "складної історії" у відносинах з Україною, зокрема проведення ексгумацій польських жертв Волинської трагедії, вже на початку переговорів про членство України в ЄС.

Про це повідомив заступник міністра закордонних справ Польщі Владислав Теофіл Бартошевський в ефірі Polsat News.

За словами Бартошевського, це питання буде обговорюватися в рамках першого розділу переговорів щодо вступу України до ЄС, який стосується верховенства права та правосуддя. Він підкреслив, що без закриття цього розділу Україна не зможе просунутися далі у переговорному процесі.

Заступник глави польської дипломатії наголосив, що можливість проведення ексгумацій польських жертв і їх гідного поховання є "абсолютно очевидною" в європейській культурі. "Ми не шантажуємо Україну, ми просто говоримо, що вони повинні поводитися за європейськими правилами", – зазначив Бартошевський.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський також прокоментував ситуацію, заявивши, що потреба гідного поховання жертв Волинського злочину є питанням європейського культурного коду та християнським обов'язком.

Тема Волинської трагедії залишається однією з найбільш суперечливих у українсько-польських відносинах. Погляди Києва і Варшави на причини, відповідальність і кількість жертв з обох сторін відрізняються.

Раніше прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск зазначав, що співпраця з Україною та її підтримка вимагають особливих інструментів і повної емпатії, викликаної війною та героїзмом України.

Джерело матеріала
loader