Нічні новини, 30.09.2024
Нічні новини, 30.09.2024

Нічні новини, 30.09.2024

Тестовий політ, ідьом па пріборам
#

Всім салют! Цього разу в нашій підбірці польські зміни в бюджеті, ридання чеського мільярдера через європейську деіндустріалізацію, зашморг профспілок на шиї Boeing та міграція популярного кулінара з TikTok на телебачення… І багато чого ще. Зараз самі побачите.

Тут наша редакція об'єднала зусилля із дружнім ресурсом «Твій Intermarium», аби вийшло якнайкраще. А пояснення вас чекають наприкінці тексту.

Компанія Thyssenkrupp Steel Europe, у якій чеський мільярдер Даніель Кретінський володіє 20% акцій, досі оговтується після серйозного конфлікту з материнським концерном щодо її реорганізації. Тепер керівництву доводиться обдумувати непопулярні кроки на кшталт скорочення у штаті. Взагалі новина не дуже хороша, бо європейська деіндустріалізація і так зайшла надто далеко, а ми як воююча держава не можемо цьому радіти.

Нещодавній страйк надзвичайно дорого обійшовся Boeing. Більше того, тепер його наслідки шкодять і постачальникам компанії. За попередніми підрахунками, кожен день протесту означає для Boeing втрату 100 млн доларів. Тож тепер профспілки, які вели переговори з компанією, вирішили дотиснути та припинили переговори на минулих вихідних.

Польський уряд прийняв зміни до закону про бюджет на наступний рік. Цей драфт внесли разом із проектом постанови Ради міністрів про проєкт закону про бюджет-2025. Найбільш характерні зміни стосуються розподілу коштів на подолання наслідків нещодавнього стихійного лиха у Польщі: питомий резерв збільшено до 3,191 млрд злотих. Це близько 768 млн доларів.

"

Apple не братиме участі в поточному раунді фінансування OpenAI. Натомість очікується, що Microsoft додатково інвестує у проєкт близько 1 млрд доларів, хоча вже вклала у компанію близько 13 млрд доларів. Та все одно заміна виглядає як пом'якшений негатив: як не крути, цього року OpenAI очікують втрати на рівні 5 млрд доларів. А в наступному році компанія матиме продажі на рівні 11,6 млрд доларів.

Несподівано для медіа, але бувають і такі історії. Через надмірну популярність персонажа у соцмережі TikTok його вже готові підключати і на телебачення. Так вистрілив піар мережі супермаркетів Lidl, які надто вклались у свій канал на TikTok. Тепер відео виходитимуть і на телеканалі TV3. Це буде кулінарне шоу «Свіжі ідеї з Lidl». З характерних нюансів – одна передача триватиме всього півтори хвилини.

Хорватський прем'єр-міністр Пленкович тим часом доїхав до Чикаго та навіть там виступив. Суть промови – «Світ, переповний кризами, штовхає Хорватію до тіснішої співпраці зі США». Там голова уряду підкреслив, що хорвати та американці вже посилили співпрацю в оборонній сфері. Поки ви це читаєте, проросійський президент Хорватії читає це у рідних ЗМІ та ридма ридає.

Нічні новини, 30.09.2024 - Фото 2
Рано чи пізно хтось це написав би, правда?

Bloomberg Billionaire Index показує, що власник Meta, тобто власник Facebook, тобто Марк Цукерберг цього року збільшив свої статки на 73,4 млрд доларів і довів їх до планки у 201 млрд доларів. Може, хоч тепер перестане банити наших співробітників у своїй соцмережі, хто його зна.

Прибутки словацького міста Нітра значно зросли, додавши до загальних доходів аж 8,8 млн євро. Та, в основному, це вдалось завдяки грантам із фондів Євросоюзу. Начебто й не дуже важлива новина, але підійде нашим скептикам, які не хочуть вступати до ЄС.

Це ж не лише про розвиток урбаністики чи ще чогось лайтового. Наприклад, ще у Словаччині є проблеми з військовим цвинтарем під назвою Háj Nicovô. Зараз очікує подальших робіт з ревіталізації, а влада бідкається: потрібно залучити близько півмільйона євро з зовнішніх джерел. Ви ж уже знаєте, звідки візьмуться ці гроші, чи не так?

Уряд Нової Зеландії вирішив запровадити нову систему роботи вдома для держслужбовців і працівників державних установ. І це у той час, коли у багатьох країнах заклики до повернення співробітників до офісу стають дедалі суворішими, а деякі компанії навіть висувають ультиматуми.

А тепер пояснення від редакції

Всім привіт! Як ви могли дізнатись від нас раніше, редакція «Петра і Мазепи» переглянула роботу над текстами як на сайті, так і у соцмережах. Тепер ми викладаємо в соцмережі більші новинні тексти, а менш цікаві конкретно для соцмереж дописи лишаємо чисто на сайті. Та це не все.

Постало інше питання: а що робити з новинами, які можуть інформувати читачів, але не зовсім підходять нашому виданню за стилістикою? Ігнорувати теми, добровільно відмовившись від цілого пласту даних? Чи знущатись над редакційною політикою? Обидва варіанти неприємні, як ви розумієте.

Рішення знайшлось випадково: та ми випадково це виклали, ой, як видалити. Жартуємо.

Тож спробуємо запропонувати і такий формат. Все, що ми опрацювали, але не бачимо сенсу видавати саме окремими публікаціями, – буде виходити ось такими підбірками. Бо даних дійсно вистачає. Інша річ, що такий підхід дозволить нам використати їх на повну, водночас не сердячи більш консервативних читачів. Вони в цю рубрику просто не зайдуть.

Це не спроба відновити наш легендарний дайджест. Більше як повна його протилежність: взяти те, що вже потрапило до нас, але не підійшло б туди за форматом. Сто відсотків, Стас Запорожець це зараз прочитає і лаятиметься.

Джерело матеріала
loader