Рецензія на фільм «Самотні вовки» / Wolfs

27 вересня на платформі Apple TV+ вийшов комедійний бойовик «Самотні вовки», який після трилогії «Друзі Оушена» та чорної комедії «Прочитати і спалити» возз’єднує на екрані голлівудських суперзірок Джорджа Клуні та Бреда Пітта. Раніше фільм планувався до широкого прокату, а в Україні мав вийти 19 вересня (вже навіть і дубльований трейлер підвезли), але у серпні компанія Apple повідомила про скасування цих планів. У підсумку стрічка вийшла в американський обмежений прокат, а через тиждень на Apple TV+. В огляді нижче будемо розбиратися, наскільки комфортно двом великим зіркам в рамках тепер уже малого екрана.

фільм може похизуватися якісним гумором; велика доля очарування у цій історії тримається на плечах головних зірок; в цілому гарне розважальне і лайтове кіно, яке чудово підійде усім, хто втомився від позамежної кількості громіздких блокбастерів чи тих самих жахів, що є завсідниками прокату;

об'єктивно тут далеко не видатний, дещо ледачий сценарій; після перегляду може скластися враження, що творці не викрутили максимум потенціалу з наявних ресурсів;

7/10
Відключайте рекламу - підтримуйте ITC! Рецензія на фільм «Самотні вовки» / Wolfs - Фото 1

«Самотні вовки» / Wolfs

Жанр комедійний бойовик, трилер
Режисер Джон Воттс
У ролях Джордж Клуні, Бред Пітт, Остін Абрамс, Емі Раян, Пурна Джаганнатан, Златко Бурич, Річард Кайнд, Френсіс Макдорманд (голосова роль)
Прем’єра Apple TV+

Одного зимового вечора в одному з затишних номерів розкішного готелю на Мангеттені трапляється прикра несподіванка з летальним наслідком. Це місцева окружна прокурорка вирішила розважитися з симпатичним молодим незнайомцем, але той, ймовірно, прийняв якийсь наркотик, а потім через власну необережність перечепився і розбив голову. Щоб позбутися негативних наслідків фатальної події, жінка вирішує звернутися до професійного чистильника, щоб той знищив будь-які докази її причетності до того, що сталося.

Та згодом у номері неочікувано з’являється ще один спец з «вирішення проблем», цього разу вже найнятий керівницею готелю, яка хоче позбутися репутаційних ризиків. Враховуючи обставини, двом професіоналам, що звикли працювати поодинці, доведеться відмовитися від власних принципів та об’єднати зусилля заради успішного виконання роботи. Але ніхто з них не міг уявити, що ця незапланована співпраця виявиться лише першим форс-мажором у справі. Здається, нічка обіцяє бути довгою.

Рецензія на фільм «Самотні вовки» / Wolfs - Фото 2

Постановник Джон Воттс, який режисерував усі три фільми про Людину-павука у рамках кіновсесвіту Marvel, наразі відсторонюється від гучних марвелівських блокбастерів до більш приземленого кіно, і виходить це у нього дуже непогано. Звісно, зіпсувати картину, коли у тебе в обоймі є такі суперзірки, як Джордж Клуні та Бред Пітт, це треба примудритися. Втім, історія бачила вже достатньо провальних фільмів, які не зміг витягти навіть видатний акторський склад. Добре, що «Самотні вовки» не входить до їх числа.

Навряд чи для когось буде відкриттям, що лев’яча пайка очарування цієї історії припадає на харизму та взаємодію у кадрі Клуні та Пітта — двох великих зірок та дійсно чудових акторів (обидва також значаться у якості продюсерів проєкту, адже виробництвом займалися їхні компанії Smokehouse Pictures і Plan B Entertainment відповідно). Їм дісталися ролі таких собі професійних «прибиральників» на кшталт Вінстона, зверніть увагу на прізвище, Вулфа у виконанні Гарві Кейтеля в культовому «Кримінальному чтиві» Тарантіно.

Рецензія на фільм «Самотні вовки» / Wolfs - Фото 3

Значна кількість комедійних моментів ґрунтується на якихось тонких нюансах, пов’язаних з головними героями (достатньо згадати хоча б влаштований ними допит), а також на очевидній самоіронії, як от, наприклад, епізод з окулярами. Також тут винахідливо обігрується ледь не абсолютна ідентичність персонажів і їхній антагонізм, тобто те, що ці «близнюки» щосили намагаються знецінити опонента. Водночас обидва не тільки однаково виглядають, а й схоже міркують, діють, планують і навіть за допомогою звертаються до однієї й тієї ж людини.

У цьому контексті буде доречним згадати про аналогію, яку провів рецензент The Guardian Ксан Брукс, згадавши популярний мем Spider-Man Pointing at Spider-Man з мультсеріалу про Людину-павука.

При досить рівному і, чого вже там, далеко не видатному сценарії без сюрпризів (бо не назвати ж таким твіст, що перекочував сюди десь з «Пили»), за подіями на екрані все одно спостерігати цікаво, а розвиток стосунків головних героїв стає окрасою цього простого сюжету. При цьому стрічка володіє виразною атмосферою: події відбуваються протягом однієї ночі, і нічні «нуарні» сцени зі снігом, що неквапливо кружляє у повітрі, мають свій приємний вайб.

Рецензія на фільм «Самотні вовки» / Wolfs - Фото 4

Такого безтурботного і якісно кумедного кіно з крутими акторами, як «Самотні вовки», зараз критично не вистачає — сьогодні, на відміну від тих же нульових, в останню чергу студії мають бажання платити значні гонорари зіркам за те, щоб ті легковажно клеїли дурня на великому екрані. Тому на вагу золота подібні приземлені проєкти, які є чудовою альтернативою громіздким блокбастерам.

У серпні повідомлялося, що яблучна контора планує сиквел, у якому Джон Воттс знову візьметься за сценарій і режисуру, а Клуні та Пітт повернуться до своїх ролей. Що ж, як бачимо, ці двоє вже неодноразово доводили, що їхня співпраця призводить до чогось справді вартісного.

У Джона Воттса з самого початку були безпрограшні чит-коди — це Джордж Клуні та Бред Пітт.