Національна премія «Кіноколо» оголосила номінантів 2024 року
Національна премія «Кіноколо» оголосила номінантів 2024 року

Національна премія «Кіноколо» оголосила номінантів 2024 року

Сьома Національна премія кінокритиків «Кіноколо» оголосила претендентів на нагороду 2024 року. Про це повідомляє Суспільне.

Найбільшу кількість – 5 номінацій – здобула стрічка «Медовий місяць» Жанни Озірної.

По 4 номінації отримали фільми Романа Бондарчука «Редакція» та Дмитра Мойсеєва «Сірі бджоли» (за романом письменника Андрія Куркова).

Цього року нагороди вручать в 11 номінаціях: вперше буде обрано найкращий повнометражний та короткометражний документальні фільми у двох окремих категоріях.

Серед номінантів у категорії «Найкращий повнометражний документальний фільм» проєкт, створений на замовлення Суспільного, – «Сентиментальна подорож до планети Параджанова» режисера Тараса Томенка.

Національна премія кінокритиків «Кіноколо» – щорічна премія, заснована у 2018 році, що визначає досягнення українського кінематографу та діячів кіноіндустрії за останній рік від імені спільноти кінокритиків України. Переможців визначає Комітет національної премії кінокритиків, який наразі нараховує 61 членів і членкинь.

У попередні роки найкращими фільмами ставали «Ля Палісіада» Філіпа Сотниченка, яку подають від України на «Оскар-2025», «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука, «Стоп-Земля» Катерини Горностай, «Атлантида» Валентина Васяновича, «Додому» Нарімана Алієва.

Переможців оголосять у день відкриття фестивалю «Київський тиждень критики» – 17 жовтня 2024 року.

Вже втретє вручення премій відбудеться в етері телеканалу «Суспільне Культура». Ведучою церемонії стане Людмила Чиркова.

Джерело матеріала
loader