Meta не приєдналася до угоди про регулювання ШІ до повного набуття у ЄС закону про ШІ
Meta не приєдналася до угоди про регулювання ШІ до повного набуття у ЄС закону про ШІ

Meta не приєдналася до угоди про регулювання ШІ до повного набуття у ЄС закону про ШІ

ІТ-гіганти добровільно згоджуються виконувати вимоги законодавства щодо штучного інтелекту, яке повністю набере чинності до 2027 року.

Компанія Meta Platforms не приєднується до добровільної угоди великих ІТ-компаній та представників Євросоюзу щодо застосування виког нещодавно прийнятого закону «Про штучний інтелект» у період його повного нгабуття чинності до 2027 року. Про це повідомив Reuters.

«Ми вітаємо узгоджені правила ЄС і зараз зосереджуємося на нашій роботі з дотримання вимог закону "Про штучний інтелект"», — прокоментував представник Meta, і сказав, що компанія може приєднатися до угоди пізніше.

Минулого місяця Європейська комісія заявила, що більшість норм закону «Про штучний інтелект» почнуть застосовуватися з 2 серпня 2026 року.

ЄС прагне встановити стандарти для регулювання галузі штучного інтелекту, що швидко розвивається, водночас не придушуючи інновації в нових технологіях і не ризикуючи передати галузь американським компаніям. Поки закон не набере чинності, компаніям пропонується підписати добровільну угоду щодо штучного інтелекту для виконання основних зобов’язань.

Позиція Meta відрізняється від Microsoft Corp. і Google від Alphabet Inc., які підтвердили через представників, що підпишуть зобов’язання. Компанія вирізняється серед своїх конкурентів, оскільки її модель штучного інтелекту Llama має функції з відкритим кодом, які призначені для перепрофілювання користувачами з відносно незначним контролем розробника за цим. Це може ускладнити дотримання вимог щодо картографування ризиків за допомогою інструментів ШІ, повідомив Bloomberg.

Оскільки згадувана угода не має обов’язкової сили, компанії не матимуть жодних наслідків за непідписання. Ті, хто це зробить, могли б уникнути потенційних зіткнень з ЄС, який, як відомо, називав і ганьбив технологічні компанії, які відкидають його добровільні ініціативи.

Twitter Inc. Ілона Маска — пізніше перейменована на X — у 2023 році вийшла з кола підписантів добровільного Кодексу практики ЄС щодо боротьби з дезінформацією у 2023 році. Єврокомісар Тьєррі Бретон тоді пожартував: «Ви можете бігти, але ви не можете ховатися» у твіт.

Фото: Meta / Getyy Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги за темою
Євросоюз
Джерело матеріала
loader