Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі

Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі

УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.

На початку цього року у стінах Української асоціацї футболу (УАФ), яку очолює видатний український футболіст Андрій Шевченко, не родич, стався скандал! Євгенія Сагайдак, яка на той момент працювала фінансовим директором УАФ, звинуватила віце-президента цієї організації в тому, що він чинив на неї тиск, використовуючи погрози, лайку, і жбурляв у її бік різноманітні предмети. За словами Сагайдак, 4 квітня Шевченко збирався на власний розсуд розпорядитися грошима, які збірна України отримала за вихід на Евро-2024. А це – 9,25 мільйона євро. Він начебто хотів витратити їх на футзал. Сагайдак стверджує, що не дозволила це зробити й потім отримала образи та погрози у свій бік. Свідками інциденту стали перший віцепрезидент Павло Бойчук, генсек Ігор Грищенко та голова асоціації футзалу Сергій Владико.

Справа дійшла до нашого омбудсмена, який повинен стежити за гендерною рівністю. Представник Уповноваженого з рівних прав і свобод, прав національних меншин, політичних та релігійних поглядів Михайло Спасов звернувся з офіційним листом до Президента УАФ Андрія Шевченка, в якому наголосив, що інцидент між Олександром Шевченком та Євгенією Сагайдак може бути розцінений як дискримінаційний за ознакою статі та прояв насильства за ознакою статі.

А тепер за справу взявся і Європейський футбольний Союз (УЕФА). Як стало нам відомо, УЕФА відкрило дисциплінарну справу, до 13-го вересня сторони мали надати покази для подальшого розгляду.

Інспектор УЕФА з етики та дисципліни Нір Інбар звернувся до Євгенії Сагайдак з проханням прокоментувати та надати більш детальну інформацію стосовно інциденту гендерної дискримінації для забезпечення ретельного та об’єктивного розслідування.

Європейський футбольний Союз дуже уважно ставиться до прав людини, тому Олександру Шевченку загрожує серйозне покарання. Ймовірно, що йому доведеться розпрощатися з посадою віце-президента УАФ, а можливо навіть і втратити посаду голови Львівської асоціації футболу.

Тоді ми писали, що розбирався наш омбудсмен, але з ним порішали, а в УЕФА – ні. Його можуть позбавити посади віце президента УАФ. Функціонер і бізнесмен Шевченко входить до групи винниківської спортивної братви.

Ірина Мадрик

Джерело матеріала
loader